Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Tangent Spectrum X4

Isoa ääntä pikkurahalla

Työhuoneeseen tai autotalliin sopiva Tangetin pienet stereokaiuttimet antavat paljon hintaan nähden.

/ 09.04.2021 - 11:12
Tangent Spectrum X4

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Ääni on yllättävän neutraali ja väritön näin edullisista kaiuttimista. Matalalla volyymilla perspektiivi on loistava.
  • Kun volyymia nostaa, syntyy ääneen häiriötä. Luonnollisestikaan bassoa ei hirveästi näin pienistä kaiuttimista lähde.

Hifitestaajan ammatissa voi tulla joskus vähän vauhtisokeaksi. Kun testaa pääosin kaiuttimia, joiden hinnat lasketaan tuhansissa tai kymmenissä tuhansissa, unohtaa toisinaan, että edullisempiakin vaihtoehtoja on tarjolla.

Tangent Spectrum X4 edustaa harvinaista – ja ehkäpä sukupuuttoon kuolevaa – lajia: kyseessä on edullinen passiivikaiutinmalli. Edullisimmissa kategorioissa kaiuttimet ovat tätä nykyä aktiivisia ja langattomia. Moni ostaa ensimmäiset kaiuttimensa edes tietämättä, että jotkut kaiuttimet vaativat vahvistimen toimiakseen. Spectrum X4:n voi ostaa myös pakettina, johon kuuluu kaiuttimien hintainen langaton vahvistin.

Tangent Spectrum X4 on hyvin sisustusystävällinen kaiutinmalli monellakin tapaa: vain 14 cm leveä ja tuplasti korkeampi kaappi on pyöristetty kulmistaan ja päällystetty silkkisellä mattalakalla. Kaiuttimen aluslevy on aina pähkinäviilua, mikä antaa kaiuttimelle persoonallisen ilmeen – lakkauksen taas saa mustana tai valkoisena. Erittäin tyylikäs!

Kaiutinelementit – 4-tuumainen basso/keskirekisteri ja 1-tuumainen kupolidiskantti – löytyvät kaapin värisen metalliverkon takaa. Takapuolella on bassorefleksiportti ja terminaalit lähdöille.

Tangent Spectrum X4
Tangent Spectrum X4 on saatavilla mustana ja valkoisena, ja kompaktin kokoisena kaiutinpari on helppo sijoittaa minne vain. Kuva: Tangent

Sijoita fiksusti ja nauti paremmasta äänestä

Kokonsa ja aloittelijaystävällisen hinnoittelunsa ansiosta Tangent Spectrum X4 päätynee todennäköisimmin tasolle tai kirjahyllyyn. Se on aivan ok (tietenkin – kukin tekee kaiuttimillaan juuri niin kuin haluaa!), mutta jos kaiuttimet sijoittaa jalustoille lähelle takaseinää ja vielä kääntää ne soimaan kuulijaa kohden, saa yllättävän laadukasta ääntä!

Tangent Spectrum X4 kestää 80 watin kuormituksen ja sille suositellaan vahvistinta, joka on tehoiltaan 20 ja 100 watin väliltä. Kuluttajan on muuten syytä suhtautua valmistajan tehoilmoituksiin kriittisesti: 100-wattisen kaiuttimen voi hyvinkin onnistua tuhoamaan 20-wattisella vahvistimella, sillä elementit hajoavat häiriösignaaleista. Voi siis mieluummin ja turvallisin mielen käyttää ”liian tehokasta” vahvistinta, kunhan ääni pysyy omaan korvaan hyvänä.

Heikoin lenkki

Tangentin oman vahvistimen lisäksi kokeilimme kaiuttimia NADin yhdistelmällä C658/C298. Tämä on tietenkin aika älytön kokeilu, sillä kuka oikeasti kytkisi halvat pikkukaiuttimet lähes 20 kertaa kalliimpaan vahvistinkomboon? On kuitenkin paljastavaa kytkeä kaiuttimet ketjuun, jossa ne ovat selvästi heikoin lenkki – silloin näkee myös, mihin ne parhaimmillaan pystyvät.

NAD C298 tarjoilee 180 wattia tehoja ja menee eteenpäin jyräten kuin mikäkin Landrover. Väärin käytettynä voi NAD käräyttää Spectrum X4:n tuhkaksi, mutta varovaisella käytöllä ilmenee, että pikkukaiuttimet ovat itse asiassa ääneltään hyvin neutraalit ja melko tarkat. Tietyin rajoituksin.

Äänenlaatu

Tangent Spectrum X4 soi miellyttävän neutraalisti ilman, että mikään rekisteri erityisesti hallitsee tai jää muiden varjoon. Kaappien koko ja pieni neljätuumainen basso asettaa rajoituksensa basson syvyydelle, mutta bassontoisto on varsin hyvää näin pieneksi passiivikaiutinmalliksi, jolla ei ole DSP:n tuomaa etua signaalin paranteluun. Valmistajan mukaan taajuutta riittää 65 Hz:iin saakka. Se voi pitää paikkansa, ja se on täysin linjassa kokonaisuuden kanssa. Herkkyyttä ei ole ilmoitettu, mutta matala se on.

Keskirekisteri toistuu miellyttävästi. Laulu toistuu yksilöllisen luonteikkaasti, mikä viittaa matalaan häiriöön. Syvyysvaikutelma on hämmästyttävän hyvä. Stereokuva ei ole niin korkea ja leveä kuin kalliimmilla kaiuttimilla, mutta vaikutelma kaiuttimien takana olevasta tilasta syntyy silti. Ja stereokuva on monta astetta parempi kuin mitä hinnan perusteella saattaisi olettaa: kuorolaulajat pystyy sijoittelemaan hyvin Philip Glassin Koyaanisqatsi-teoksessa.

Diskanttikin on hyvä eikä erityistä moitittavaa löydy. 2-4 kHZ:n tienoilla diskantti voi olla hieman kova, mutta ei häiritsevästi. Tässä hintaluokassa moinen miinus on sitä paitsi täysin irrelevantti.

Yleisesti ottaen Tangent Spectrum X4 suoriutuu esimerkillisesti, kun volyymi on melko hiljainen. Kaiuttimet rajat tulevatkin vastaan kovemmalla äänenvoimakkuudella. Keskirekisterin kirkkaus himmenee ja yleiskuva menee metsään. Suosikkejani kaiuttimen stressitestiksi tällä hetkellä on Disturbedin Sounds Of Silence -cover. Kappale ansaitsee tulla soitetuksi kunnon volyymilla, ja Tangentilla homma alkaa mennä mönkään heti, kun orkesteri liittyy soittoon. Mutta ei siitä Tangentia voi syyttää – kaiuttimet vain noudattavat fysiikan lakeja.

Koska tämänhintainen passiivikaiutin on aikamoinen harvinaisuus, etsimme turhaan kilpailevaa mallia, johon olisimme Tangentia voineet verrata. Edullista kaiutinmallia edustaa Argon Audio Forte A4, joka kuitenkin maksaa tuplasti enemmän ja joka on kaiken lisäksi aktiivinen ja langaton. Jos sopiva vahvistin löytyy jo valmiiksi, voi Spectrum X4:ää olla vaikea voittaa.

Tangent Spectrum X4
Tangent Spectrum X4 on hieno 2-tiekaiutin, joka maksaa yllättävän vähän. Kuva: Tangent

Spectrum X4: Johtopäätökset

Kun ajattelee, että kaiutinparin hinta vastaa yhden kannettavan Bluetooth-kaiuttimen hintaa, eivät odotukset ole järin korkealla. Mutta ne ylitetään monikertaisesti! Tangent Spectrum X4 on erinomaisesti tehty pikkukaiutinmalli, joka on valmistettu klassisen kaavan mukaan. Jos kaiuttimia kohtelee hyvin, tarjoavat ne vastalahjana äänikuvalla, joka on oikean hifin tasoista. Kovalla volyymilla soittaminen isossa tilassa ei ole näiden kaiuttimien juttu, joten turha edes yrittää. Pöytäkaiuttimina ne menevät täydellisesti yhdessä kompaktin langattoman vahvistimen – esimerkiksi Tangetin oman – kanssa. Ne sopivat hyvin myös vanhan vahvistimen kaveriksi esimerkiksi teinin huoneeseen tai harrastetilaan.

Karakter
Tangent Spectrum X4
Basic
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Elegantti audiokaluste soi stereona

Upea retrokaiutin

Edelleen tv-tason valtias

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Highend-tekniikkaa pienellä budjetilla

Ääni & Kuva
Scroll to Top