Bang & Olufsenin tuotteilla on ihan toisenlainen statusarvo kuin muilla. Olipa kyseessä taskukokoinen kaiutin tai jättimäinen televisio, voi tanskalaisvalmistajan omaleimaiseen muotoiluun ja laatuun luottaa. Ja yleensä myös kalliiseen hintaan.
Kaikki tämä pätee myös Beosound Leveliin, joka on kannettava, ladattava kaiutin – vähän A4-arkkia isompi. Sen voi laittaa pöydälle, ripustaa seinälle tai asettaa makaamaan. Beosound Level on saatavana kahdessa väriyhdistelmässä: toinen on harmaata alumiinia mustalla etukankaalla, ja toinen kullanvärinen, jossa etuosa on tammiritilää. Saimme testiin jälkimmäisen, joka on hieman kalliimpi kuin kangasversio, mutta 20 prosenttia kalliimpi hinta tuntuu perustellulta, kun avaa laatikon ja haistaa tuoreen puun tuoksun.
Yhtä hyvä kuin vanhoina hyvinä aikoina
Beosound Levelin designia voi kuvailla klassiseksi, sillä se näyttää erehdyttävästi siltä kuin olisi seissyt olohuoneessa 70-luvulta lähtien. Etenkin tämä tammi-kultainen versio muistuttaa minusta ITT Schaub-Lorentz-kaiuttimista, jotka olivat lapsuudenkodissani 70-luvun alkupuoliskolla. Ja kas näin on Bang & Olufsen osunut suoraan keski-ikäisen nostalgiahermoon.
Edellä mainittu ITT onkin isossa roolissa tässä testissä. Olin itse asiassa kuvitellut joskus saavani kyseisen laitteen vanhemmiltani, mutta koska he eivät millään halunnetkaan korvata sitä, piti minun hankkia oma. Läpikotainen tutkimukseni herätti kiinnostukseni hifiin ja johdatteli minut lopulta uralleni tekniikan parissa. Eli on sen vanhan soittimen ansiota, että luet tätä nyt.
Palataan kuitenkin nykyhetkeen.
Beosound Leveliä ohjataan tavalliseen B&O-tapaan kosketuspaneelista, joka on kaiuttimen päällä. Siitä saa vaihdettua kappaleen, lisättyä tai vähennettyä volyymia ja valittua esiasennettujen musiikkilähteiden väliltä. Mitä sattuu itsestäänkin vahinkohipaisujen vuoksi, kun yrittää siirtää kaiutinta tai nostaa sitä kahvasta.
Kaikkiaan vain 5,6 cm paksun kaiuttimen sisälle on saatu mahdutettua peräti viisi elementtiä: kaksi 4-tuumaista bassoa, 2 20-millistä kupolidiskanttia ja täysrekisterielementti, joka kattaa muiden elementtien taajuudet. Bassot ja täysrekisteri ovat 30-wattisen D-luokan vahvistimen takana, kun taas diskantit jakavat yhden 15-wattisen vahvistimen. Kyllä vain: diskantit soittavat monona, mutta ne yhdistetään vastafaasin avulla. Elementtien liittäminen tähän tapaan ei ole tavallista hifimaailmassa, mutta sen ansiosta ääneen syntyy tilallinen tuntu.
Puheohjaus Google Assistantilla
Bang & Olufsenia ohjattiin aiemmin Amazon Alexan kautta, joka ei suomea ymmärrä, mutta nyt valmistaja on vaihtanut Google Assistantiin. Se on oikea päätös, jonka ansiosta Beosound Level on helppo yhdistää osaksi monihuone- ja älykotijärjestelmiä.
Spotify Connect on kaiuttimessa valmiina, muut suoratoistopalvelut ovat käytössä kännykän tai läppärin Chromecast-, AirPlay- tai Bluetooth-yhteyden kautta.
Lataus hoituu magneettisen latausliittimen avulla, joka kiinnittyy siis itsekseen kaiuttimeen – MacBookin käyttäjät tietävät, miltä tämä tuntuu. Kaikki on todella viimeisen päälle mietittyä ja ylellisen tuntuista. USB-C-johto on paksu ja pehmeä ja vieläpä päällystetty kankaalla. Liioittelua, mutta uskottavasti!
Latausliitintä voi käyttää silloinkin, kun Beosound Level roikkuu seinältä. Se kuitenkin vaatii erityisen seinäkiinnikkeen, joka käytännöllisesti sisältää myös laturin.
Mukautuva ääni
Bang & Olufsen -sovelluksella voi säätää taajuusvasteita, mutta ei toki millään niin tylsällä tavalla kuin taajuuskorjaimella. Sen sijaan tarjolla on valmiita asetuksia nimeltään Lounge, Party, Speech, Night ja Optimal (mikä viitannee siihen, etteivät ensin mainitut ole optimaalisia). Toinen vaihtoehto on liikuttaa nuolta kompassissa, jonka neljä pistettä ovat Warm (vaimennettu diskantti), Bright (vaimennettu basso), Powerful (korostettu basso ja diskantti) sekä Relaxed (vaimennettu basso ja diskantti).
Beosound Level mukauttaa äänen ympäristöönsä. Kun kaiuttimen nostaa ylös, laittaa selälleen tai ripustaa seinäkiinnikkeeseen, hiljenee ääni hetkeksi ennen kuin se palaa uuteen asentoon mukautettuna. Säätöä tapahtuu niin taajuusvasteen kuin äänenjakautumisen osalta. Kun taajuusvastetta ja faasin kanssa kikkailee viiden elementin osalta, saadaan tilaan melko tasaisesti jakautunut ääni. Jopa silloin, kun kaiutin on selällään ja soittaa kattoa kohti.
Ensimmäinen vihreä B&O-laite
Bang & Olufsen ei ole koskaan tehnyt kertakäyttöisiä laitteita, mutta tulevaisuuden ajattelu on astunut uuteen rooliin Beosound Levelin suunnittelussa. Ensinnäkin vähemmän kestävät komponentit voi vaihtaa. Esimerkiksi akun pystyy vaihtamaan helposti itse. Samoin elektroniikan, joka saattaa vanheta – jos jatkossa lakkaamme käyttämästä Bluetoothia, Chromecastia tai AirPlay 2:a, voi niiden tilalle laittaa jotain relevantimpaa. Ja kun kaiuttimen käyttö joskus tulee kokonaan tiensä päähän, sen voi purkaa osiin ruuvimeisselillä ja kierrättää osat – laitteen kaikki ruuvit ovat samanlaisia, eikä missään ole käytetty liimaa.
Lue myös: Beosound A1 2nd Gen – Taskuklassikon paranneltu versio
Äänenlaatu
On aika vaikuttavaa, miten paljon ääntä näin litteästä kaiuttimesta lähteekään. Jos ei halua soittaa todella kovaa, on ääni lämmin ja täyteläinen, ja on vaikea uskoa, että se tulee pienestä kannettavasta kaiuttimesta.
Bassossa on mukavaa painetta. Se toki auttaa, että kannettavan kaiuttimen voi yleensä laittaa sinne, minne haluaa – esimerkiksi pöydälle, kun istuu sen ääressä. Mutta Beosound Level pystyy täyttämään koko huoneen musiikilla.
Ei tässä samalla viivalla olla Naim Mu-so 2:n tai Bowers & Wilkins Formation Wedgen kanssa, jotka molemmat soittavat puhtaammin – ja stereona. Ja niiden hintalappu on pienempi. Niitä ei tosin voi kannella yhdellä kädellä ympäriinsä. Keittiön tai terassin tunnelman nostatukseen Beosound Level on esimerkillinen.
Jos laitetaan hifilasit päähän – ja niinhän meidän on tehtävä, kun hinta on samalla tasolla edullisimpien aktiivikaiuttimien kanssa – on todettava, että Beosound Level on omimillaan ”kevyemmän” materiaalin kanssa. Soololaulu, pop ja easy listening -jazz ovat sen heiniä. Jos musiikki on monimutkaisempaa tai dynaaminen vaihtelu on suurta, tippuu kaiutin kärryiltä. Ääni ei muutu huonoksi, mutta dynamiikat katoavat.
Olemme testanneet monia pöytäkaiuttimia, mutta tässä hintaluokassa on vain vähän langattomia vaihtoehtoja. Ainoa yhtä kallis testaamamme on Beosound 1, joka oli suunnattu eri kohderyhmälle – ja se ei ollut järin kannettava muutenkaan.
Johtopäätökset
Beosound Level on kaiutin, josta on helppo pitää. Se näyttää mahtavalta ja on suunniteltu huolella pienintäkin yksityiskohtaa myöten, ja sen design vetoaa sekä vanhempiin nostalgiannälkäisiin että nuorempiin retrofaneihin. Ääni on lämmin ja miellyttävä, ja jos omistaa muita Bang & Olufsenin kaiuttimia, niitä voi käyttää yhdessä. On makuasia, pitääkö kannettavuutta ja äänen mukautumista eri asentoihin hyödyllisinä ominaisuuksina vai kikkailuna. Itse laittaisin kaiuttimen pysyvälle paikalleen, jossa laturi voisi aina olla kiinni.
Samalla hinnalla saa aktiivikaiutinparin, jonka on paitsi stereo, myös parempi. Mutta Beosound Leveliä pitäisi oikeastaan verrata muihin langattomiin kaiuttimiin, jolloin hintaero ei ole niin mahtava muiden valmistajien huippumalleihin verrattuna, jotka eivät kuitenkaan ole yhtä kannettavia. Vihreä tulevaisuusajattelu on sympaattista, mutta menee vuosia, ennen kuin siitä on käytännön iloa omistajalle. Ja vain aika näyttää, voiko seuraava sukupolvi tulevaisuudessa ostaa päivitysosia kaiuttimeen.