Jos työkseen käsittelee valokuvia ja videoita, ei voi tyytyä millaiseen näyttöön tahansa. Kuvien ja videoiden oikeat värit on voitava tarkistaa ennen tiedostojen lähetystä eteenpäin, joten näytön on oltava kuvaltaan terävä ja väreiltään neutraali ja tarkka – laaja värikirjo on välttämätön.
Jos työskentelee printtiin päätyvien kuvien kanssa, on näytön oltava värikalibroitu, jotta lopullinen tuote vastaa ruudulla näkyvää. Sen sijaan HDR-ominaisuudet tai kaikista laajoin värikirjo ei ole niin oleellinen, eikä kirkkaudenkaan tarvitse olla yli 100 nitiä – halutaanhan ruudulla näkyvän valkoisen olevan samannäköistä kuin paperilla. Asus PA32UCX ei ole näyttö tähän tarkoitukseen.
Tämä 32-tuumainen highend-näyttö on tarkoitettu luoville tekijöille, jotka työskentelevät digitaalisten medioiden kuvien ja etenkin videoiden kanssa. Videonkäsittelyssä HDR on tärkeä, ja värikirjon on oltava laajin mahdollinen (Rec.2020). Tässä mielessä Asuksen näyttö erottuu erinomaisuudellaan: näytössä 99-prosenttinen DCI-P3, 99,5-prosenttinen Adobe RGB ja 100-prosenttinen sRGB ja Rec. 709 – ja vielä 89-prosenttinen Rec.2020, joka on siis valtava.
Kannattaa huomioida, että koska kyseessä ei ole pelinäyttö, ei 120 Hz:n tai 144 Hz:n virkistystaajuudelle ole käyttöä. Tässä on vain 60 Hz, mikä on varsin riittävä graafiseen käyttöön ja videoille.
Lue myös: Acer ConceptD CP7 – Kallis ja ylellinen näyttö videoille ja grafiikoille
PA32UCX-K
Haluan painottaa, että sain testiin näytön, jonka mallinumero on PA32UCX-K. Asuksella on myös parisataa euroa kalliimpi PA32UCX-PK-malli, joka on muuten sama, mutta PK-versiossa on ”off-axis contrast optimization”, jonka luvataan tarkoittavan vähemmän hotspottingia ja parempaa katselukulmaa. Sekä vähemmän halo-efektiä, mutta palataan siihen myöhemmin.
PK-versiossa on myös vastavalosuoja sivuilla, toisin kuin K-versiossa.
Kirkkaus ja terävyys HDR:llä
Asus on todella panostanut suureen PA32UCX-näyttöönsä. Useimmissa näytöissä kirkkaus on alle 300 nitiä (cd/m2), mutta tämäpä häikäisee huoneen 600 nitillään! En tiedä, kuka pystyy työskentelemään niin kirkkaan näytön edessä, mutta se voi olla hyödyllistä vaikkapa valotaulumainoksien suunnittelijalle. Nehän ovat nimittäin sokaisevan kirkkaita!
Luulen kuitenkin, että kirkkauden pääpointti on luoda tehokkaita HDR-efektejä. Kyseessähän on HDR-näyttö, joka tukee HDR10:ä, Dolby Visionia ja HLG:tä. HDR-efekteihin Asus tarjoaa peräti 1 200 nitiä eli valkoista kirkkaammat yksityiskohdat toistuvat oikein. Jos kalibroi näytön 100 tai 120 nitiin valkoisella, tiristää näyttö silti 1 200 nitiä ”HDR-valkoista” varten. HDR-efektien tarkoitus kun on luoda realistinen vaikutelma esimerkiksi horisontin yllä paistavasta auringosta tai auton etuvaloista.
Kontrasti
Kontrasti on toinen välttämättömyys uskottavan kuvan taustalla. Hyvä kontrasti vaatii kunnon mustaa, mikä on tietokonenäyttöjen heikko kohta. Televisiot hyödyntävät yleensä paikallista himmennystä mustan luomiseen, mutta PC-näytöllä tekniikka luo turhan paljon artefakteja kuvaan, sillä kuva-ala on televisiota pienempi, jolloin myös ledejä ja valoalueita on vähemmän. Lopputuloksena on enemmän näkyviä haloja kirkkaiden kohteiden ympärillä sekä epätasaista mustaa koko paneelin alalla (clouding).
Siksipä lähes kaikissa PC-näytöissä kontrasti on maltillinen 1000:1, joka on yksinkertaisesti sama kuin paneelissa.
Mini-LED
Asus PA32UCX:n paneelin kontrasti on 1000:1. Ison kirkkauden kanssa musta näyttää tällä määrällä yleensä haalistuneelta, mutta tämän näytön vahvuutena on dynaaminen, paikallisella himmennyksellä varustettu ledtaustavalaistus kuten parhaissa LCD-televisioissa. Niinpä paneeli himmentää kirkkautta niistä kohdin, joiden on tarkoitus näkyä mustina.
Jotta ominaisuudesta on saatu mahdollisimman tehokas, on Asus käyttänyt minikokoisia ledejä, joiden kauppanimi on nerokkaasti Mini-LED. 32-tuumaiseen paneeliin on saatu sen ansiosta mahdutettua 1 152 himmennysaluetta, jotka korjaavat epätasaisen mustan tai halo-efektien ongelmaa. Vertailun vuoksi, järeimmät ledtaustavalaistut televisiot koostuvat noin 500 himmennysalueesta (tavallisia ledejä, ei Mini-LEDejä), jotka jakautuvat 75 tuuman alalle!
Iso ja paksu näyttö tuulettimella
32 tuumaa on PC-näytöksi iso koko – henkilökohtaisesti se on suosikkikokoni työnäytölle. Asuksen näyttö tuntuu kuitenkin erityisen suurelta, koska se on myös aika paksu. Se on kolme kertaa paksumpi kuin oma BenQ PV3200PT -näyttöni. Osa paksuudesta selittyy Mini-LED-tekniikalla, osa tuuletuksella.
600 nitin kirkkaus nimittäin lämmittää näyttöä aika lailla, ja tätä asiaa korjaamaan on PA32UCX:ään tuotu silloin tällöin päälle menevä tuuletin. Ja siitä lähtee kamala ääni!
Kalibroitu tehtaalla
Asus on esikalibroinut näytön niin, että Delta E -vääristymä on alle 1, eli alle ihmissilmän havaintokyvyn. Niinpä näyttöä ei ole välttämätöntä kalibroida käyttöönoton yhteydessä, vaan riittää, että valikosta valitsee oikean värikirjon. Jos työskentelee tavallisessa SDR-moodissa, riittävät Rec.709 tai Adobe RGB, ja jos taas hyödyntää HDR:ää, voi valita Rec.2020-värikirjon.
Kalibrointi voi silti olla tarpeen, koska todennäköisesti omat valaistusolosuhteet ovat erilaiset kuin näytölle kalibroidut. Itse työskentelen päivänvalossa, joten kalibroin kirkkauden mieluusti 160 nitiin, kun taas hämyisimmissä tiloissa 100-120 riittää. Päivänvalossa haluan myös gamma 2,2:n, joka korostaa varjoisten alueiden yksityiskohtia verrattuna gamma 2,4:ään – joka puolestaan toimisi pimeämmässä paremmin.
Asus tarjoaa käyttöön perusteellisen kalibrointiohjelman nimeltään ProArt Calibration. Ohjelmalla voi kalibroida erikseen SDR:lle ja HDR:lle sekä valita haluamansa värikirjon, värilämpötilan (standardi on 6 500 K) ja kirkkauden. Myös näytön yhdenmukaisuutta voi kalibroida, eli varmistaa että koko paneeli toistaa kuvaa samalla tavalla. Sitä varten pakkauksessa tulee mittauslaitekin: X-rite i1 Display Pro.
Vaihtoehtoisesti Asuksen näytön voi kalibroida CalMania käyttäen, ja X-rite i1 Profiler toimii myös.
Hankala HDR
Windows 10:ä ei ole optimoitu HDR:lle. Ensinnäkin näytönohjaimen kanssa voi tulla ongelmia, eli se ei välttämättä reagoi oikein, kun Windowsin asettaa HDR:lle. Siinä tapauksessa auttaa, kun asentaa näytönohjaimen uusimmat ajurit.
Vaikuttaisi siltä, ettei sovelluskehittäjillä ole mitään yhteistä standardia, vaan jotkut sovellukset loistavat superkirkkaina HDR-valkoisissaan, toiset himmeämpinä. Osa sovelluksista näyttää normaaleilta, osa väritetyiltä alueiltaan kuin hehkuvilta neonkylteiltä.
Useampaa HDR-näyttöä testattuani olenkin tullut siihen tulokseen, että kannattaa omistaa kaksi näyttöä: tavallinen SDR-näyttö nettiselailua ja tekstinkäsittelyä varten, erikoisnäyttö, kuten Asus PA32UCX, jota käytetään vain graafiseen työskentelyyn ja videonäyttönä. Näin kaikenlainen työ sujuu mukavammin.
Jos aikoo käyttää Asusta kaikkeen, kannattaa väriasetuksia muuttaa tehtävien mukaan. Lähes kehyksettömän näytön haittapuoli on se, että kaikki säätönappulat ovat näytön takana, ja ne löytääkseen pitää tunnustella sokkona sormilla, missä mikäkin on. Jäin tosiaankin kaipaamaan kaukosäädintä; USB-piuhallista ohjausyksikköä, jota voisi pitää pöydällä.
Mahtavat värit
Sitten hauskaan osuuteen. Asuksen näyttö on nimittäin todella kaunis katsoa. Kuva on veitsenterävä ja kontrasti PC-näytölle poikkeuksellisen hyvä. Useimmilla näytöillä tummat kuvat jäävät aika latteiksi, mutta tässä niihin tulee syvyyttä.
Still-kuvat HDR10- tai Dolby Vision -laadulla eivät vielä ole merkittävässä roolissa, sillä Photoshop ei tue sellaisten näyttämistä. Jopa SDR-asetuksella näyttö on silti harvinaisen hieno kuvanlaadultaan: kontrasti on hyvä ja värit aivan mahtavat! Oma BenQ:n grafiikkanäyttöni näyttää valjulta Asuksen väripommin vieressä. Asus on eläväisemmän näköinen, mutta kuitenkin hallitusti, sillä onhan kyseessä neutraaliksi kalibroitu näyttö, joka ei saa vääristellä kuvia.
Videoiden käsittelyä varten olen kaivannut näyttöä, joka toistaa syvät varjot kunnolla – ja PA32UCX onnistuu siinä. Kuva on lähes kolmiulotteisen näköinen BenQ:hun verrattuna, ja muistini mukaan tämä on myös parempi kuin Acer CP7271K P, jonka 27 tuumaa olivat allekirjoittaneelle muutenkin liian vähän. Tässäkin laajennettu värikirjo pääsee oikeuksiinsa, ja on upeaa katsoa videota oikeilla HDR-efekteillä!
Haloja ja hotspottingia
Kuten jo todettua, mahdollistaa Mini-LED useampia erillisiä alueita taustavalaistuksessa, minkä pitäisi minimoida halo-efektejä kirkkaiden kohteiden ympärillä ja clouding-efektiä tummemmilla alueilla. Tekniikka ei täysin poista näitä ilmiöitä, vaan Asuksen näytöllä näkyy hiiren osoittimen ympärillä sumuinen valorengas – halo – joka on erityisen selkeä tummia taustaa vasten.
Kuvia ja videoita käsitellessä efektiä ei synny yhtä näkyvästi, ja sit on ylipäätään huomattavasti vähemmän kuin tavallisilla ledpaneeleilla. Tämän vuoksi ei kannata jättää PA32UCX:ää kauppaan
Toinen heikkous on näytön heijastelu. Heijastuksia on enemmän kuin BenQ:lla ja monilla muilla näytöillä. Kattovalo näkyy vähän turhan paljon ruudulla. Suosittelen varjostamaan näyttöä jollain tapaa tai sijoittamalla sen sellaiseen kohtaan, jossa ikkunoista ei paista suoraan ruudulle eivätkä myöskään valaisimet osoita siihen suoraan.
Myös hotspottingia ilmenee. Jos tuijottaa näyttöä suoraan keskeltä, himmenee valo nurkkia kohden, mikä vaikuttaa myös värintoistoon. Katselukulmakaan ei ole järin vaikuttava, sillä ei tarvitse siirtyä kovin kauaksi sivuun, kun kirkkaus vähenee jo huomattavasti. Kun käsittelee kuvia ja videoita, on siis käännettävä näyttö suoraan itseä kohti.
Yhteenveto
Asus PA32UCX, tarkemmin sanottuna PA32UCX-K, on poikkeuksellinen tietokonenäyttö ammattikäyttöön. Se on parhaita, mitä rahalla saa, mikäli tarkoitus on käsitellä kuvia ja videoita, etenkin jälkimmäisiä. Näyttö tukee sekä HDR10- että Dolby Vision -formaatteja.
Valtava värikirjo, vaikuttava kirkkaus ja loistava kontrasti ovat osin Mini-LED-tekniikan ja 1 152 himmennettävän alueen ansiota, joten ammattilaisten videoeditoreiden ja graafikoiden kannattaa harkita tätä näyttöä. Se on kalibroitu tehtaalla valmiiksi, mutta mukana tulee myös työkalut kalibroinnin tekemiseen omissa työskentelyolosuhteissa.
Mini-LED-tekniikan ansiosta halo-efektiä ja cloudingia on vähemmän kuin tavallisilla ledpaneeleilla, mutta kaikki artefaktit eivät häviä. Ihanteellinen katselukulma on melko kapea, ja näyttö heijastelee melko lailla. Kaiken muun suhteen Asus PA32UCX-K on lähes omassa luokassaan.