Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Panasonic TX-65HX800E (HX810E/HX820E/HX830E)

Mahtavan edullista kuvaa!

Panasonic HX800E tarjoaa terävää ja luonnollista kuvanlaatua kohtuulliseen hintaan. Mutta kilpailu on kovaa!

/ 02.02.2021 - 15:10
Panasonic TX-65HX800E (HX810E/HX820E/HX830E)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Panasonic HX800E:n kuva on erittäin luonnollinen ja tasapainoinen, ja sopii elokuvien ja sarjojen nauttimiseen sillä tasolla kuin ne on tarkoitettukin.
  • Malli ei tue kaikkia uusimpia HDMI 2.1 -ominaisuuksia, eikä siinä ole kaikkia sovelluksia, esimerkiksi Disney+ puuttuu.

Panasonicista tulee mieleen ennen kaikkea OLED-mallit, mutta valmistajan edullisemmatkin televisiot ovat varsin loistavia. Tällä kertaa testaamamme mallisarja HX800 on seuraaja suositulle GX800-sarjalle. Edeltäjä tunnettiin erinomaisesta hinta-laatusuhteesta, jonka kuvanlaatu ja laaja tuki eri formaateille olivat sen parhaita puolia. HX800 näyttää seuraavan samoilla jäljillä – mutta pysyykö se vielä tiukassa kilpailussa mukana?

Useita versioita

HX800-sarjassa on tarjolla useita koko- ja designversioita. Nyt testaamamme 65-tuumaisen lisäksi saatavana on myös pienemmät 40-, 50- ja 58-tuumaiset mallit. Perusmallien lisäksi sarjaan kuuluvat myös HX810, HX820 ja HX830, joiden kuvanlaatu on sama, mutta joissa on eroa lähinnä ulkonäön ja jalustan suhteen. Esimerkiksi HX820 on kokomusta, kun taas muut on viimeistelty harjatulla metallilla.

Panasonic HX800 lifestyle Panasonic HX800 Panasonic HX810 Panasonic HX820 Panasonic HX830
<
>
Kuva: Panasonic

Design

Panasonicin televisiot ovat usein hieman paksumpia ja vankempia kuin monella muulla, mutta HX800 edustaa varsin linjakasta ja tyylikästä designia. Näyttö itsessään on suurimmaksi osaksi vain himpun yli sentin paksuinen. Myös kehys on kapea, ja harjattu metalli kiiluu tyylikkäästi. Jalustan saa litteänä tai kaarevana, peilikiiltoisena, kromisena tai mattana, mallista riippuen. Kaareva jalka on kivan näköinen, mutta hankaloittaa soundbarin sijoittelua ruudun etupuolelle. Ruudun pinta muuten on kiiltävä, joten se heijastelee ympäristöään ja on sitä paitsi herkkä sormenjäljille.

Käyttö ja ominaisuudet

Panasonic HX800E hyödyntää Panasonicin omaa MyHomeScreen-käyttöliittymää 5.0. Se on todella yksinkertainen ja selkeä käyttää. Valikot tuntuvat moderneilta ja henkilökohtaisilta, sillä suositellut sisällöt näkyvät heti aloitusvalikossa. Myös pikavalintoja on runsaasti erilaisiin Panasonicin asetuksiin.

 

Panasonic-My-Home-Screen-scaled Panasonic-HX800-remote-scaled
<
>
Panasonic HX800E hyödyntää Panasonicin omaa MyHomeScreen-käyttöliittymää 5.0, joka on todella yksinkertainen ja selkeä käyttää. Kuva: Audun Hage

Panasonicin sovellusvalikoima on niukahko: YouTube ja Netflix kyllä löytyvät, mutta moni varmasti kaipaisi myös muita, kuten Disney+, HBO Nordic ja Apple TV+. Paras ratkaisu on ulkoisen mediasoittimen käyttö tässä tapauksessa.

Toisaalta Panasonic HX800:ssa on hyvä tuki erilaisille video- ja audioformaateille: Dolby Vision ja HDR10+ toimivat, samoin äänipuolella Dolby Atmos. Panasonicilla on tässä etulyöntiasema esimerkiksi Samsungiin ja LG:hen nähden, sillä niiltä laaja tuki puuttuu. Viime aikoina tästä on tullut entistä tärkeämpi seikka, kun Apple ja Disney tuottavat paljon Dolby-sisältöä, kun taas Amazon Prime luottaa HDR10+-formaattiin.

Panasonic HX800 inputs scaled 1
Panasonic HX800 joutuu tyytymään kolmeen HDMI-sisääntuloon, joista yksikään ei tue uusinta 2.1-standardia.

Liitäntäpuolelta löytyy kolme HDMI-sisääntuloa, joista ikävä kyllä yksikään ei ole 2.1-standardin mukainen. Niinpä peliominaisuudet, kuten 4K/120 fps tai VRR (variable refresh rate) loistavat poissaolollaan. Kyseessä ei välttämättä ole suuri ongelma, mutta jos haluaa käyttää televisiota myös pelinäyttönä uudelle Xbox Series X:lle tai PlayStation 5:lle, jää paitsi joistain ominaisuuksista. Toisaalta pelaajille on hyviäkin uutisia: viive on vaivaiset 10 millisekuntia!

Kuvanlaatu

Panasonic HX800:ssa on 4K-LCD-paneeli, joka edustaa Edge LED -tyyppiä. Niinpä käytössä ei ole ”Full Array”-taustavalaistusta, vaan kyseessä on simppelimpi reunavalaistu malli. Se tarkoittaa valon jakautumiseen epätarkempaa otetta kalliimpiin LCD-näyttöihin verrattuna, puhumattakaan OLEDeista. HX800:ssa on kuitenkin tehokas HCX-prosessori, jollainen löytyy myös Panasonicin kalliimmista huippumalleista. Ehkäpä yhdistelmä olisi vallan voittava?

 

Panasonic-HX800-PQ1-scaled Panasonic-HX800-PQ2-scaled
<
>
Terävä ja värikäs: Panasonicin hyvä formaattivalikoima tarkoittaa, että uusimmat elokuvat ja sarjat voi katsoa parhaalla HDR-laadulla. Kuvassa Netflixin Bridgerton. Kuva: Audun Hage

Vaikka useimmat televisiovalmistajat varmasti väittävät oman kuvanlaatunsa olevan luonnollisempi kuin muilla, oli Panasonic ensimmäinen, joka keksi hyödyntää ”ohjaajan intentiota” markkinoinnissa. Kyseessä on kuva-asetus, joka toistaa videon alkuperäiselle mahdollisimman uskollisesti, ja tässä japanilaisbrändi on luokkansa parhaita.

Ensivaikutelma on, että HX800 suoriutuu erinomaisesti, edeltäjänsä GX800:n tapaan.

Värintoisto on vaikuttavan vahvaa ja kirkasta, mutta samalla luonnollista. Formula 1:n Ferrarit näyttävät juuri niin intensiivisen punaisilta kuin kuuluukin, eivätkä häily magentan puolelle, kuten joskus näkee käyvän. Vihreä ruoho näyttää orgaaniselta ja aidolta, ja ihon sävyissä on juuri oikeanlainen luonnollinen hehku. Silmät lepäävät näin uskottavaa kuvaa katsoessa – toisin kuin monella kilpailijalla.

Valo jakautuu paneelilla todella tasaisesti. Myös katselukulma on hyvä, ja HX800 pitää värit ja kontrastin, vaikka kuvaa katselisi melko kaukaakin sivulta.

Mallille ei ole suotu Filmmaker Mode -kuva-asetusta, jollainen kalliimmista Panasonicin televisioista löytyy, mutta se ei ole suuri miinus: ​​HX800:ssa on Panasonicin oma Cinema- ja True Cinema-asetus (interpolaatiolla ja ilman), jotka tuottavat pitkälti saman elämyksen. Jos valitsee toisen näistä, saa nauttia erittäin luonnollisen ja eläväisen näköisestä kuvasta.

HX800 suoriutuu myös liikkeiden toistosta hyvin. Niin sanottu interpolaatio, eli liikkeiden tasapainotus, joka lisää ylimääräisiä kuvaruutuja videoon, tekee kuvasta nykimättömän ja aidon näköisen – kuva ei näytä keinotekoiselta tai saippuaoopperamaiselta. Panasonicilla on tarjota myös erinomainen urheiluasetus, joka pitää liikkeet terävinä ja sulavina.

Ainoa alue, jolla HX800 ei pääse ylpeilemään, on kontrasti ja musta. Kilpailijat, kuten Sony (XH90), LG (Nano90) ja Samsung (Q80T) menevät tällä saralla ohi. Muissa onkin suora ledtaustavalaistus ja alueellinen himmennys, joten syvempi kontrasti ei ole ihme. Samassa huoneessa olleeseen Samsung QE65Q80T-malliin verrattuna Samsung on selkeästi tummemmilta alueiltaan syvempi, ja kirkkaammissa kohdissa taas on enemmän dynamiikkaa. Kaiken sisällön kanssa ero ei ole niin huomattava, mutta HDR-laadun uusilla videoilla laadun näkee. Tämä vain korostaa sitä, miten tiukaksi kilpailu on tässä hintaluokassa mennyt – olisi ollut jännittävä nähdä, millaiseen lopputulokseen Panasonic olisi päässyt suoralla ledtaustavalaistuksella.

Äänenlaatu

HX800:ssa on tavalliset stereokaiuttimet television alareunaan kiinnitettynä. Ääni on kirkas ja puhe mukavan täyteläistä. Ei kuitenkaan voi välttyä ajatukselta, että jos arvostaa tämän laatuista kuvaa, haluaa todennäköisesti samantasoista ääntäkin. Niinpä kannattaa budjetoida myös soundbaria varten.

Johtopäätökset

Panasonicin uskolliset ihailijat saavat mitä odottavatkin HX800:n kohdalla: kohtuuhintaista kuvaa, joka on kuitenkin terävä, väreiltään neutraali ja miellyttävä. Formaattituki on laaja, joten uudet suosikkiohjelmat saa katsottua parhaalla HDR-laadulla. HX800:n heikkous on kontrasti ja musta, jotka eivät ilman suoraa taustavalaistusta pääse samalle tasolle kuin parhaat LCD-näytöt. HDMI 2.1 -liitäntöjä ei ole, mikä voi olla pettymys pelikonsolipelaajille. Harmi, sillä muuten suorituskyky on kokonaisuutena loistava!

Karakter
Panasonic TX-65HX800E (HX810E/HX820E/HX830E)
Premium
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Muhkeaa kuvaa, ohutta ääntä

Maksimaalista kuvaa ja ääntä

Mikä hinta-laatusuhde!

Kirkasta kuvaa hyvään hintaan

Jättikuvaa ennätyshintaan

Sonyn suurtelkkari

Kumpi Frame voittaa?

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Ääni & Kuva
Scroll to Top