Monella kuvaajalla 50-millinen objektiivi osuu kahden tarpeen väliin. Se ei ole laajakuva- eikä telelinssi, ei edes lyhyt telelinssi. Hyviä maisemakuvia saa kuitenkin muillakin kuin 24-millisillä, eivätkä muotokuvat vaadi 85-millistä objektiivia onnistuakseen.
50-millinen sopii itse asiassa paljon enempään kuin mitä useimmat kuvaajat kuvittelevat. Kuvakulma ei anna tilaa perspektiivivääristymille, ja objektiivi on helppo tehdä kevyeksi, valovoimaiseksi ja edulliseksi.
Lyhyt polttoväli antaa muotokuviin elämää ja tiivistää maisemakuvan osia. Jos kirkkaus riittää, voi syväterävyyttäkin vähentää ilman, että kuvaan syntyisi kohinaa tai nurkkiin valohukkaa.
Nikon Nikkor Z 50mm f1.2 S on yksi Nikonin täyskennollisten, peilittömien kameroiden 50-millisten objektiivien mallistosta. Suhteellisen edullinen Z 50mm f1.8 on toinen ja kaksikiloinen ja huikean kallis 58mm f0,95 Noct malliston kolmas jäsen.
Z 50mm f1.2 S ei ole aivan yhtä kallis, mutta kolme kertaa tyyriimpi kuin Z 50 f1.8, ja siinä on lisätilaa polttovälissä kuvaajille, jotka haluavat vielä vähemmän syväterävyyttä. 50/1,8:n tapaan objektiivi on säänkestävä, mutta siinä on kuitenkin sekä fokusrengas että ohjelmoitava asetusrengas, jota käytän yleensä polttovälin säätämiseen.
Noctin tapaan objektiivissa on pikkuruinen OLED-näyttö, joka kertoo muun muassa fokusetäisyyden, ja jossa on ohjelmoitava nappi toiminnoille.
Rakenne
Samoin kuin Noct ja Canonin RF 50mm f1.2L USM, on Nikkor Z 50mm f1.2 erittäin iso 50-milliseksi objektiiviksi. 15 cm pitkänä se on yhtä pitkä kuin Noct ja yli 4 cm pidempi kuin Canonilla – joka on myös Nikonin 50/1.2:a kevyempi.
Nikonin objektiivissa on kaikkiaan 17 linssielementtiä, mikä on paljon 50-milliselle. Kolme niistä on asfäärisiä ja kaksi ED-elementtejä korjatulla valonjakautumisella. Nikon käyttää sekä Arneo- että Nano-pinnoitteita lasin pinnassa torjuakseen pölyn ja pisarat sekä minimoidakseen hajavalon ja heijastukset.
Objektiiviin sopivat 82-milliset suotimet, ja sen mukana tulee vastavalosuojus ja tekonahkainen kotelo. Noctin tapaan linssissä ei ole optista kuvanvakainta, mutta kaikissa Nikonin kameroissa on viisiakselinen kuvanvakain.
Reilun kilon painoinen objektiivi sietää sadetta. Fokusoidessa ei tapahdu heiluntaa, mitä varmasti videokuvaajat arvostavat. Fokusointi kannattaa tosin tehdä manuaalisesti, sillä kameran oma mikrofoni samoin kuin ulkoinen mikrofoni nappaavat kyllä tarkennusmoottorin äänen nauhalle.
Optinen suorituskyky
Polttovälien 1,2 ja 0,95 välillä ei ole huomattavaa eroa, mitä tulee syväterävyyteen. Ei myöskään f1,2 ja 1,8 välillä, vaikka jotakin näkyykin. Jos f1,8 ei riitä, on Nikonin 50mm f1,2 parempi vaihtoehto kuin neljä kertaa kalliimpi kuin 58 mm f0,95 Noct.
Kallis Noct on hitusen terävämpi f1-polttovälillä, mutta ero hämärtyy pienemmillä polttoväleillä, ja f2.8:ssa eroa terävvyydessä ei enää huomaa: se on tasaista koko kuva-alalla käytännössä kaikilla polttoväleillä. Bravo!
Sammuttamalla linssikorjauksen vinjetöintiä silti vähemmän ja hillitymmin f1,2:lla kuin Noctissa, ja 2:lla ei lainkaan. Kun korjaus on päällä, on vinjetöinti marginaalista täydellä aukolla.
Kuvissa ei ilmene häiritsevää kohinaa ja kromaattisia poikkeamia. Ei-toivotut vääristymät ja poikkeamat vaimentuvat tehokkaasti, eikä sirovalokaan haittaa.
Bokeh-efekti tuottaa täydellä polttovälillä niin pehmeän taustan kuviin, että se vetää vertoja Noct-objektiiville polttovälillä f1,2, ja kuva on pehmeämpi ja kauniimpi kuin 50 mm f1,8:lla, ei lainkaan pöllömpi suoritus.
Kuvausetäisyys 45 cm on 5 cm lyhyempi kuin Noctilla, mutta terävyys nurkissa ei ole samalla tasolla, kun polttovälit ovat yli f4. Niinpä lähikuvat vaativat pienemmän polttovälin (isomman f-luvun), jos terävyyden haluaa säilyvän reunoille saakka.
Ilman vastavalosuojaakin Nikonin objektiivi on varsin suuri. Kuva: Lasse Svendsen
Johtopäätökset
Nikkor Z 58mm f0.95 S Noctiin verrattuna Nikkor Z 50mm f1.2 on paljon parempi ostos. Rakenne on vankka ja säänkestävä, hyvä säätörengas toimintoineen ja terävyys on tasainen ja hyvä kaikilla polttoväleillä. Kyllähän valovoimaisempi Noct on terävämpi, mutta ei paljoa – ja hintaakin on neljä kertaa enemmän. Paljon edullisempi 50mm f1.8 on paras valinta, jos ei tarvitse 1,2-polttoväliä, sillä se tarjoaa yhtä virheetöntä ja terävää kuvaa, ja maksaa kolmanneksen Nikkor Z 50mm f1.2:sta.