QuietComfort Earbuds on Bosen ensimmäinen suositun QuietComfort-vastamelumalliston langaton nappikuuloke. Brändi on vahvempi kuin aiemmin nimetyillä nappikuulokkeilla QuietControl ja SoundSport.
Tällä kertaa Bose lupaa nappikuulokkeisiin yhtä hyvää vastamelua kuin NCH 700 -kuulokkeissa. Tässä tapauksessa se ei olisi huono juttu, sillä nappikuulokkeissa vastamelu tuppaa joka tapauksessa olemaan heikompi kuin sankakuulokkeissa. Tehokkaan passiivisen melunvaimennuksen kanssa ANC on yleensä toiminut hyvin, mutta Bose haluaa viedä QuietComfort Earbudsien laadun pidemmälle.
Ulkopuolisten äänten fyysiseen estämiseen tarjolla on StayHear Max -nimiset kärjet, joiden luvataan istuvan pehmeästi mutta tiukasti korvaan. Vastasignaalin tuottamiseen käytetään montaa mikrofonia, jotka mittaavat ääniä ja antavat ne erillisen äänikortin algoritmin analysoitavaksi. Napit tuottavan vastasignaalin millisekunnin murto-osassa.
Suurta ja suureellista
Mikään QC Earbudseissa ei ole pientä ja hillittyä. Kotelo on niin iso, ettei sitä kovin tiukkojen housujen taskuun kannata kuvitella työntävänsä. Myös kuulokenapit ovat isot ja painavat, mutta silikoniset siivekkeet estävät niitä tippumasta. Ratkaisu toimii, eivätkä kuulokkeet tunnu painavilta tai löysiltä.
Helppokäyttöiset kuulokkeet
QuietComfort-nappikuulokkeiden lataus onnistuu langattomasti Qi-laturilla. Bosen sovelluksella yhdistäminen on tehty erityisen helpoksi, sillä napit voi nimetä ja saada sovelluksesta myös apua niiden istuvuuteen. Vastamelun määrää voi säätää samoin kuin sitä, kuinka paljon ympäristön ääniä haluaa päästää läpi.
Hauskaa on, että kumpaakin toimintoa säädetään samasta säätimestä sovelluksessa. Vasemmalla oleva säädin päästää kaikki äänet läpi, ja oikealle vedettynä vastamelu on täysillä. Kaikki siltä väliltä onnistuu tietysti myös. Sovellukseen voi tallentaa kolme suosikkiasetustaan, joiden välillä voi vaihtaa tuplanäpäyttämällä vasenta kuulokenappia.
Ja niin, vastamelu toimii loistavasti. Se onkin Bosen paras ominaisuus.
Puhelut, huhhuh
Sitä luulisi, että näin edistyksellisillä mikrofoneilla ja loistavan vastamelun edellyttämällä elektroniikalla myös puheuiden laadun on oltava ensiluokkaista. No, ei se ole. Oma ääneni toistuu Bosen kuulokkeissa koko testin huonoiten.
Vastapuolen puhe kuuluu kyllä, mutta ääni on koko ajan selkeyden rajoilla. Ääni on terävä ja epämiellyttävä, ja DSP aiheuttaa säröä ääneen. Toivottavasti jokin tuleva päivitys korjaa tilanteen.
Musiikin äänenlaatu
Bose QuietComfort Earbudsien ääni on melko puhdas, eikä mikään kuulosta erityisen sulkeutuneelta tai suttuiselta. Jessie Reyezin laulu Avenue Beatin F2020-kappaleessa toistuu kirkkaana ja miellyttävänä äänikuvan etualalla.
Miinuspuolena on Bosen hiukan kova ja terävä vivahde äänessä. Ylempi keskirekisteri nousee helposti esiin, joten jokainen virvelirummun isku viiltää korvaa. Bassoäänet ovat puhtaita ja fyysisiä, mutta kovalla volyymilla soittaminen ei ole järin mukavaa.
Toisin sanoen, kuulokkeiden isompi koko ei tarkoita kovempaa ääntä. Tai edes pidempää akunkestoa isommasta latauskotelosta.
Verrokiksi sanottakoon, että Sennheiser CX 400BT soi vivahteikkaammin ja erottelevammin yläpäästään, ja Bosen suorempi kilpailija Momentum True Wireless II on musikaalisempi ja yksityiskohtaisempi diskanttirekisteri.
Johtopäätökset
Bose QuietComfort Earbuds on premium-malli, jossa suurimmat paukut on laitettu vastamelun kehittämiseen. Vastamelu onkin ensiluokkaista – voi melkein mennä rakennustyömaalle nautiskelemaan hiljaisuudesta.
Vähemmän hienoa on äänenlaatu, joka on terävää ja huonosti erottelevaa hintaan nähden. Kisa on kovaa eikä ole vaikea löytää paremmalta kuulostavia kuulokkeita. Puheluiden laatu on myöskin pettymys.
Kun vielä otetaan Bosen kalliimpi hinta huomioon, eivät QC Earbuds -kuulokkeet sijoitu kovin korkealle tässä testissä.
Myös tässä testissä
Sennheiser CX 400BT
Simppeli suosikkimme
CX 400BT on Sennheiserin edullinen kuulokemalli, josta on riisuttu kaikki ylimääräinen.
X by Kygo Xellence
Kygon parhaat nappikuulokkeet
X by Kygo tähtää korkealle premium-nappikuulokemallillaan Xellence – ja onnistuu pääosin hyvin.
Jabra Elite 85t
Vastameluluksusta minikoossa
Jabran suurin täysin langaton kuulokemalli ei ole järin suuri. Silti se on täynnä hienoja ominaisuuksia!
Sony WF-SP800N
Sonyn kuulokkeet aktiiviliikkujalle
Sonyn uusi, entistä edullisempi ja hyvin päivitetty treenikuulokemalli korvaa vanhahtavan lippulaivamallin.
Huawei Freebuds Pro
Kloonin hyökkäys
Häpeämättömästi AirPodseja kopioivia kuulokkeita tulee sellaiseen tahtiin, ettei niihin kiinnitä enää jjuuri huomiota. Huawein kopio on kuitenkin ehkä parhaasta päästä.