Olemme koonneet tähän vuoden 2020 parhaat kaiuttimet – ja uskokaa, kun sanomme, että valikoimaa riittää, mutta joukkoon mahtuu enemmän tai vähemmän myös huteja.
Kun hankkii uusia kaiuttimia, tulee vastaan usein tilan asettamat rajoitteet, toisin kuin vaikka vahvistimilla, jotka ovat kutakuinkin samankokoisia mallista riippumatta. Kaiuttimia löytyy pikkuruisista taskumalleista suuriin lattiakaiuttimiin.
Tilan lisäksi kaiuttimen hankinnassa on huomioitava myös budjetin koko. Emmekä ole vielä päässeet edes äänenlaatuun! Absoluuttisen hyvää äänenlaatua ei tosin ole olemassakaan, sillä osa laadusta on yksilöllisen maun määrittämää hyvyyttä. Toiset tykkää bassosta ja lämpimänsävyisestä soundista, toiset kristallinkirkkaasta neutraaliudesta ja jotkut jostain ihan muusta.
Juuri siksi testit ovat arvokasta tietoa kelle tahansa ostohousuja sovittelevalle: ne kertovat, millaista ääntä tietyltä kaiuttimelta sopii odottaa. Näin saa paremman käsityksen siitä, mistä suunnasta lähteä etsimään omaan makuun, budjettiin ja kotiin sopivimpia kaiuttimia.
Kannettavien kaiuttimien ostajat pitävät usein pientä kokoa ja hintaa tärkeämpänä kuin äänenlaatua, mutta löytyy sellaisiakin malleja, joissa kaikki kolme kriteeriä täyttyvät.
Langattomat kaiuttimet ovat yleistyneet kotikäytössäkin. Useimmat kaiuttimet striimaavat musiikkia Bluetoothin välityksellä, jotkut wifin kautta, ja monet toimivat myös monihuonekaiuttimena eli soittavat samaa musiikkia useammassa kaiuttimessa ja huoneessa samanaikaisesti. Parasta äänenlaatua saa suoratoistamalla musiikkia wifin kautta.
Neuvomme on tämä: aloita päättämällä, millaisen kaiuttimen tarvitset. Lue sitten vertailun vuoksi useampi testi samasta kategoriasta ja ennen ostopäätöstä vieraile vielä mieluiten kaupan demohuoneessa kuuntelemassa valittua kaiutinta omin korvin.
Kannettavat kaiuttimet
Kannettavan kaiuttimen ansiosta musiikin saa vietyä minne haluaa. Samalla menettää bassoa, äänenpainetta ja ylipäätään äänenlaatua, mutta ainakin saa nauttia musiikista rannalla, terassilla tai puistossa. Vältä kaikkein pienempiä ja halvimpia malleja, ja valitse hieman kalliimpi ja sen verran isompi malli, että sitä kuitenkin on vielä mukava kantaa mukana.
Ulkokaiuttimet
Useimmat eivät vie Bluetooth-kaiutintaan puutarhaa tai parveketta pidemmälle. Jos äänelle ei ole kummempia vaatimuksia, se toimiikin hyvin. Jos taas haluaa nauttia ulkonakin kunnon äänestä, kannattaa harkita räystään alle tai seinään kiinnitettäviä ulkokaiuttimia. Niiden tulee kestää vettä ja pakkasta ja soida hyvin myös ulkoilmassa. Kaikissa ei näitä ominaisuuksia ole, mutta parhaat vaihtoehdot löydät hieman alempaa sivulta.
Langattomat kaiuttimet
Kun striimaa musiikkia kännykästä, on valinta helppo: Bluetooth-kaiutin. Monet niistä toimivat myös television kaiuttimina, ja joissain on analogisia liitäntöjäkin, joten ne voidaan liittää muihinkin äänilähteisiin. Jotkut langattomat kaiuttimet voivat myös käyttää kotiverkkoa suoratoistoon, mikä on äänenlaadun kannalta paras ratkaisu. Parasta on, jos kaksi Bluetooth-kaiutinta saa soimaan stereona. Stereona äänikuva kasvaa ja saa syvyyttä.
Soundbar
Soundbar on käytännöllinen valinta television kaiuttimeksi. Litteiden televisioiden ääni harvoin ihastuttaa yksinään, mutta harvalla on tilaa tai tahtoa liittää tv:n kaveriksi kovin näkyviä ratkaisuja. Soundbar onkin hillitty kaiutin – mutta ostoksilla on syytä olla tarkkana: useimmat soundbarit ovat halpoja muovipötkylöitä, joiden kaiutinelementit eivät ole järin laadukkaat. Se kuuluu myös äänessä. Älä koskaan osta soundbaria tutustumatta ensin huolella testattuihin vaihtoehtoihin!
Hifikaiuttimet
Hifikaiuttimina pidetään yleensä passiivisia kaiuttimia, jotka kytketään vahvistimeen. Valinnanvaraa on valtavasti, mutta parhaan löytääkseen tarvitsee vain tutustua alta löytyviin timantteihin.
Kaiutintermit haltuun
Herkkyys
Herkkyys ilmoitetaan desibeleinä, ja se kertoo, kuinka paljon tehoa kaiutin vaatii saavuttaakseen asetetun äänenpaineen. Mitä korkeampi luku sitä enemmän ääntä: 90 dB soi siis kovempaa kuin 87 dB. Desibelit antavat myös osviittaa siitä, kuinka raskaasti kaiutin kuormittaa vahvistinta. Yli 80 dB:n herkkyys on normaalia, mutta mitä korkeampi, sen parempi.
Impedanssi
Kaiuttimen vaste ilmoitetaan ohmeina. Korkeampi luku tarkoittaa kovempaa vastetta, mutta se kertoo vain mainitun taajuuden vasteesta. Impedanssi nimittäin vaihtelee taajuuden mukaan, joten vaste ilmoitetaan usein keskimääräisenä arvona. Se ei kuitenkaan kerro mitään siitä, mikä on tärkeää useimmille vahvistimille: nimittäin siitä, onko vaste alhainen, eli vähemmän kuin 4 ohmia. Normaali impedanssi asettuu 4 ja 8 ohmin välille, mutta paikoin taajuusalueella se voi olla enemmän tai vähemmän.
Teho
Watteina ilmoitettavat tehot eivät kerro äänenvoimakkuudesta, vaan se selviää dB-arvosta. Sen sijaan se kertoo, kuinka paljon virtaa kaiutin kestää. Laitteen takana voi lukea vaikkapa ”Power Handling”, mutta se ei tarkoita, että vahvistimen tehon olisi pakko vastata laitteessa ilmoitettua tehoa (kunhan se ei ylitä sitä).
Taajuusvaste
Taajuusvasteesta kerrotaan hertseinä (Hz) tai, korkeiden taajuuksien ollessa kyseessä, kilohertseinä (kHz). Useimmat hifikaiuttimet ovat taajuusvasteeltaan 35-60 Hz bassossa ja 18-20 kHz diskantissa. Luvut eivät kerro äänenlaadusta, vaan ainoastaan mitatusta taajuusvasteesta. Poikkeamat voivat olla suuria, jolloin ne ilmaistaan miinus- tai plusmerkkisinä desibeleinä. Bassorekisteri voi usein olla merkattu esimerkiksi -3 dB 50 Hz:n taajuudella. Se tarkoittaa, että 50 Hz:n taajuus toistetaan 3 dB hiljaisemmin kuin referenssitaajuus, joka voi olla vaikkapa 1 kHz.
Bi-wiring vai bi-amping?
Kaksi kaiutinjohtoa verottaa kukkaroa kaksi kertaa enemmän, sanoisi joku. Jotkut, mutta eivät kaikki, kaiuttimet hyötyvät useamman vahvistimen käytöstä, mitä kutsutaan nimellä bi-amping. Toista voi käyttää bassolle ja toista diskantille, ja näin kaiutinta voi hallita tarkemmin. Kaksoisjohto yhdestä ja samasta vahvistimesta eli niin sanottu bi-wiring sen sijaan on lähes aina rahanhukkaa.