Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Philips OLED805 (65OLED805)

Kunnon väritykki

Mehukkaan kontrastin ja miellyttävän Ambilight-valaistuksen ansiosta Philips OLED805 on varsin elämyksellinen televisio.

/ 30.10.2020 - 08:39
Philips OLED805 (65OLED805)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Hyvän kontrastinsa ansiosta OLED-näyttö tarjoilee erittäin laadukasta kuvaa. Ambilight toistaa elokuvan tunnelmia koko tilaan. Kaukosäädin on entistä parempi.
  • HDMI 2.1 puuttuu

Philips OLED805 on Philipsin vuoden 2020 malleista edullisin OLED, ja se on saatavilla 55- ja 65-tuumaisena. Toisin kuin hienommat mallit, siinä on tavalliset kaiuttimet Bowers & Wilkinsin äänijärjestelmän sijaan, mutta sentään sillä on kuvapuolella paljon annettavaa!

Tämän vuoden uutuusominaisuuksiin kuuluu 4. sukupolven Philips P5-videoprosessori, joka tarjoaa entistäkin terävämpää kuvaa ja vähemmän kohinaa. OLED805 tukee tärkeimpiä video- ja audioformaatteja, kuten HDR10+:ä, Dolby Visionia ja Dolby Atmos-ääntä. Ja onhan siinä toki myös Philipsin hieno Ambilight-tunnelmavalaistus…

Ambilight värittää koko huoneen

Philips on luikerrellut monen televisioharrastajan sydämeen juuri Ambilightin avulla. Valmistaja on edelleen ainoa, joka tämäntyyppistä valaistusta tarjoaa. Ambilight koostuu pienistä ledvaloista television kolmella sivulla, ja ne valaiset taustaseinää tv-sisällön värejä mukailevilla sävyillä. Sen ansiosta elokuviin on helpompi uppoutua.

Philips 65OLED805 AmbilightTelevision takapuolella on Ambilight-valot, jotka hehkuvat samoissa sävyissä katsottavan elokuvan kanssa. Kuva: Audun Hage

Ambilight-tekniikasta on muodostunut Philipsille tärkeä tavaramerkki etenkin sen jälkeen, kun markkinoille tuli valmistajan ensimmäiset Ambilightilla varustetut OLED-televisiot muutama vuosi sitten. OLED-paneelin mahtava kontrasti yhdistettynä reunojen miellyttävään valaistukseen on elämys, joka kannattaa ehdottomasti kokea.

Design

Philips 65OLED805 on varsin puhdaslinjainen malli, joka muistuttaa kovasti vuoden 2019 edeltäjäänsä, OLED804-mallia. Litteä OLED lepää kahden pienen kromipäällysteisen jalan päällä ja näyttää leijuvan pari milliä televisiotason päällä – vaikutelma on erittäin tyylikäs ja ylellinen.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että matalalle sijoittuva ruutu hankaloittaa soundbarin sijoittelua. Philips on onneksi miettinyt tätäkin, ja pienillä lisäpaloilla näytön saa nostettua noin 7 cm:n korkeudelle tasosta, jolloin kaiutin ei enää peitä television sisältöä – näppärää!

Käyttö ja ominaisuudet

Philips 65OLED805 on varustettu Android 9.0-versiolla, joka on aiempaa nopeampi ja televisioystävällisempi: sekä perinteiset kanavat että Netflixin, Disney+:n ja YouTuben kaltaiset sovellukset löytyvät valikosta helposti. Google Assistantin käyttö onnistuu kaukosäätimeen integroidun mikrofonin avulla.

Philips OLED805 remotePhilips OLED805 on vihdoin saanut Bluetoothilla toimivan kaukosäätimen. Halleluja! Kuva: Audun Hage)

Tämän vuoden malliin kaukosäädin on uusittu: Philips on kuullut rukouksemme ja tehnyt vihdoin Bluetoothilla toimivan kaukosäätimen vanhan IR-säätimen sijaan! Uusi säädin tottelee käskyjä paljon nopeammin eikä välitä siitä, miten päin sitä pitelee. Ergonomisesti ajatellen nappeja voisi olla muutama vähemmänkin, mutta mitään isoa ongelmaa säätimessä ei todellakaan ole.

OLED805 tukee Dolby Vision- ja HDR10+ -formaatteja, jotka molemmat lähettävät parempaa vaihtelua kontrastiin tuovaa dynaamista metadataa. Sopivat HDR-sisällöt esimerkiksi Netflixistä, Amazon Primestä tai Disney+:sta toistuvat siis parhaalla mahdollisella tavalla. Philips sekä Panasonic ja TCL ovat harvoja tv-valmistajia, jotka tarjoavat tuen kaikille HDR-formaateille, kun taas esimerkiksi Samsung ei tue Dolby Visionia.

HDMI 2.1 puuttuu

Televisiossa on neljä 2.0b HDMI -sisääntuloa. ALLM:ää (automaattinen peliasetus Auto Low Latency Mode) lukuun ottamatta liitännät eivät tue uusimpia HDMI 2.1 -ominaisuuksia. OLED805 ei siis ehkä ole kovimpien pelaajien ykkösvaihtoehto. Toki Xbox Series X ja PlayStation 5 toimivat sen kanssa todennäköisesti aivan mainiosti ihan vaativimpia pelin kohtia lukuun ottamatta.

Philips OLED805:ssä on kuitenkin oma peliasetuksensa, mutta ei ihan nopeimmasta päästä: 30 millisekunnin viive jää kauaksi Sonyn, LG:n ja Panasonicin input lag -luvuista. VRR-tukea (Variable Refresh Rate ei löydy, eikä 4K/120 fps onnistu, joten televisio ei ole yhtä peliystävällinen kuin vaikkapa LG:n vuoden 2020 mallit. Harmi, sillä Ambilightin kanssa pelaaminen tuntuisi huikealta!

Edistyksellistä kuvankäsittelyä

Philipsillä on kaikenhintaisia televisioita, ja myös hyviä LCD-näyttöjä. Huippumalleissa on kuitenkin panostettu OLED-teknologiaan. Kuvapaneeli on LG Displayn käsialaa, mutta kuvankäsittelystä vastaa yksin Philips.

OLED805 käyttää neljännen sukupolven P5-videoprosessoria. Miksi sen nimi ei sitten ole vain P8? Vastaus piilee symboliikassa: P5 edustaa viittä pilaria, jotka muodostavat kuvankäsittelyn perusteet: lähteen analysointi, terävyys, värien parantaminen, kontrasti ja liikkeiden pehmentäminen. Uusin sukupolvi lupailee aiempaa terävämpää kuvaa ja vähemmän kohinaa, ja siinä on jopa ”tekoälyä” AI-piirin muodossa.

Olemme aiemmin kritisoineet Philipsin hieman liian innokasta otetta kuvankäsittelyyn, mutta tämän vuoden malleissa tarjolla on neutraalimpiakin kuva-asetuksia. Jokaiselle jotakin, siis! Jopa perusasetus näyttää nyt hyvältä: se on vähän viileämpi ja raikkaampi kuin neutraali, mutta kontrasti on hyvä ja kirkkautta riittävästi. Monet varmaankin suosivat tätä asetusta suurimmaksi osaksi.

OLED805 tarjoaa myös neutraalin ja miellyttävän elokuva-asetuksen: uusi Filmmaker Mode jättää kaiken ”tarpeettoman” käsittelyn pois ja toistaa kuvan puhtaana. Täydellinen valinta sarjojen ja elokuvine faneille, jotka haluavat nähdä ohjelman kuten ohjaaja on sen tarkoittanut.

Jos haluaa kaiken mahdollisen irti OLED-paneelista, voi laittaa AI-asetuksen päälle. Silloin P5 pyörii täydellä teholla analysoiden ja optimoiden kuvaa kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Se tekee kuvasta hieman ”yliluonnollisen” näköisen, jossa värikylläisyyttä, terävyyttä ja kontrastia on liioiteltu – mutta ei niin paljon kuin Philipsin aiemmista malleista tutussa Vivid-asetuksessa. Vaikuttaa siltä, että Philips on kuunnellut palautetta ja rukannut säätöjään hillitympään suuntaan.

Philips OLED805 PQ

(Kuva: Audun Hage)

Tyylikästä kuvaa

Valitsipa sitten minkä kuva-asetuksen tahansa, näyttää OLED805 tyrmäävän hyvältä. OLEDin hyvät puolet – syvä musta, vahva kontrasti ja hehkeät värit – ovat kohdillaan, ja vähän enemmänkin.

Philipsin kuvankäsittely vie katselun uudelle tasolle, ja kaikki testimateriaalimme pakatuista televisiolähetyksistä supertarkkaan 4K Blu-ray -elokuvaan näytti todella hyvältä. Uuden P5-prosessorin ansiosta terävä kuva toistuu pehmein liikkein ja vain vähäisen kohinan saattelemana ilman, että kuva näyttäisi muhjuiselta tai luonnottomalta. Ero edeltäjiin on huima.

Etenkin pehmeästi tosituvat liikkeet tekevät vaikutuksen: olipa kyseessä nopea panoraamakuvaus tai liikkuvien kohteiden seuraaminen, pysyy fokus terävänä. OLED805:n Pure Cinema -asetus vähentää kuvan vilkkumista aiheuttamatta hassua saippuaoopperaefektiä.

OLED805 on omiaan HDR-sisältöjen parissa. Hyvän formaattivalikoiman ansiosta Netflixin, Applen, Amazonin ja Disney+:n uusimmat sisällöt näyttävät parhaimmalta mahdolliselta. Kontrasti on mehukas ja kirkkaus tuo loistavasti esiin valoisimpien kohtien intensiteetin. Harmaaskaala on tarkka ja toistaa sävyt tummistakin alueista hyvin. Kaiken kaikkiaan olemme hyvin tyytyväisiä kuvanlaatuun.

Äänenlaatu

Philips OLED805:ssä ei ole Bowers & Wilkinsin kaiutinjärjestelmää, mutta sen 2.1-kaiuttimet ovat aivan hyvät. Ne on suunnattu alaspäin, ja takaa löytyy bassoyksikkö (yksi aktiivi- ja kaksi passiivielementtiä). Ääni on melko avoin, täyteläinen ja kirkas – etenkin kun huomioi, ettei kaiuttimia näe käytännössä ollenkaan!

Jos haluaa erillisen soundbarin, on hyvä tietää, että televisio tukee Dolby Atmos -ääntä myös eARC-ulostulon kautta. Uusimman sukupolven eARCista tosin puuttuu korkeampi resoluutio.

Johtopäätökset

Jos kaipaa joukosta erottuvaa OLEDia, on Philips OLED805 ehdottomasti harkitsemisen arvoinen. Tämä Android-televisio tarjoaa tyylikkään ulkonäön, terävää ja vahvakontrastista kuvaa sekä hyvän äänen yhdessä paketissa. Viihdyttävä Ambilight-valaistus värittää olohuoneen elokuvan mukaan ja tuo katselukokemukseen uuden tason. Tämän vuoden mallin uutuuksia ovat neljännen sukupolven P5-prosessori, joka tarjoaa terävämpää kuvaa ja vähemmän kohinaa. HDR-tuki Dolby Visionille ja HDR10+:lle sekä äänen puolesta Dolby Atmokselle ovat hyvä lisä, ja Bluetooth-malliin päivitetty kaukosäädin tekee käytöstä helpompaa. Philips OLED805 ansaitsee suosituksemme!

Karakter
Philips OLED805 (65OLED805)
High End
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Kumpi Frame voittaa?

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Sonyn lippulaiva-tv yllättää

Mitä väriloistoa!

Parhaat jättiruudut penkkiurheiluun, pelaamiseen ja leffailtoihin

EM-kisat tulevat – Oletko valmis?

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

Ääni & Kuva
Scroll to Top