Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung HW-Q66T

Tasapainoisinta soundbar-ääntä

Jos tyytyy elämään ilman Dolby Atmosta ja DTS:X:ää, on vaikea löytää paremman hinta-laatusuhteen soundbaria kuin Samsung HW-Q66T.

/ 28.10.2020 - 09:22
Samsung HW-Q66T

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Hintaluokkansa paras ja luonnollisin ääni. Hyvä surroundvaikutelma.
  • Ei Dolby Atmos- tai DTS:X-tukea.

Elokuvien ja sarjojen kohdalla puhuttavin ääniformaatti tänä päivänä on ehdottomasti Dolby Atmos. DTS:X tulee tiukasti toisena, sillä molemmat formaatit tarjoavat ääntä, joka tuntuu tulevan ylhäältä ja muutenkin kuulijan ympäriltä joka suunnasta. Olisikin perin kummallista, jos suosittelisimme nykyään tuotetta, joka ei tue kumpaakaan formaattia. Ja juuri niin aion nyt tehdä – sillä Samsung HW-Q66T on muuten niin hyvä.

Soundbar on aina kompromissi pienten kaiutinelementtiensä vuoksi. Soundbarit kuitenkin onnistuvat simuloimaan surroundääntä digitaalisen äänenkäsittelyn ansiosta. Rohkenen jopa väittää, että 3D-ääniformaatit, kuten Dolby Atmos ja DTS:X ovat tärkeitä lähinnä tosiharrastajille, kun mennään hintaluokassa ylöspäin. Vasta kun äänenlaadulle on kunnolliset perusteet, voi useammasta kanavasta olla enemmän iloa.

Lue myös: Sony HT-G700 – Surroundia – ainakin melkein

samsung hw-q66t
Samsung HW-Q66T:ssa ei ole Dolby Atmosta eikä DTS:X:ää, mutta entä sitten? Kuva: Samsung

HW-Q66T:ssä on kaikki tarvittava

Samsung HW-Q66T on edullinen, 600 euron soundbar, jossa on tuki kaikelle tarpeelliselle: Dolby Digitalille ja DTS:lle. Lisäksi tuki löytyy DTS Virtual:X:lle, jota ei pidä sekoittaa korkeusvaikutelmaa luovan DTS:X:n kanssa. Soundbarissa itsessään on kuitenkin ylöspäin suunnatut kaiuttimet, joita se hyödyntää korkeusvaikutelman luomiseen muista kanavista keräämänsä tiedon perusteella.

Äänilähteestä huolimatta soundbar osaa luoda kolmiulotteista ääntä DTS Virtual:X-formaatin ansiosta. Sen tuottama ääni ei ole yhtä tarkkaa ja erottelevaa kuin oikean DTS:X:n tai Dolby Atmoksen ääni, mutta äänikuva on kuitenkin muhkeampi sen kanssa kuin jos vertaisi tilanteeseen, jossa yläkaiuttimet puuttuisivat.

Jos muuten Atmos ja DTS:X ovat ihan välttämättömiä, voi sijoittaa kaiuttimeen parisataa euroa enemmän ja hankkia muutoin identtisen HQ-Q76T-mallin.

Samsung HW-Q66T surround simulation
Samsung HW-Q66T simuloi hyvin surroundia, ja lisäbuustia ääneen tulee ylöspäin suunnatuista kaiuttimista, vaikka ne eivät Dolby Atmosta ja DTS:X:ää tuekaan. Kuva: Samsung

Bluetooth

HW-Q66T:ssä ei ole verkkoyhteyttä, optista digitaalista sisääntuloa tai analogista ääniliitäntää, joten musiikin kuuntelu onnistuu esimerkiksi kännykästä Bluetoothin kautta. AAC-tuki tarjoaa tavallista Bluetoothia parempaa äänenlaatua.

Lue myös: TCL Ray-Danz TS9030 – Kiintoisa konsepti

Erinomaista ääntä

HW-Q66T:n ääni on ehdottomasti luokkansa tasapainoisin. Subwooferin tarjoilema basso integroituu ääneen hyvin ja jyskyttää tarkemmin ja nopeammin kuin useimmille. Elokuvien dialogit toistuvat kirkkaina ja rintaäänet saavat mukavaa muhkeutta. Ääni on iso ja vakuuttava, ja ääniraita kuulostaa siistimmältä, tiukemmalta ja puhtaammalta kuin kilpailijoilla.

Hyvä surroundvaikutelma

Surrounvaikutelma on hyvä, jokseenkin hitusen rajoittunut. Esimerkiksi Sony HT-G700 onnistuu siinä paremmin. Kokonaisuutena Samsung on silti parempi.

Samsungilla on myös erityinen ässä hihassaan: jos on hankkinut uuden Samsungin television, jossa on Q-Symphony-ominaisuus, voi television yläkaiuttimet valjastaa toimimaan yhdessä soundbarin kanssa, jolloin saa entistäkin isompaa ääntä. Adaptive Sound puolestaan analysoi tilan äänekkyyttä ja säätää volyymiä sen mukaan. Jos vaikkapa innokas perheenjäsen tulee imurin kanssa häiriköimään televisionkatselua, osaa tv nostaa automaattisesti HW-Q66T:n äänenvoimakkuutta.

Bluetoothin kautta soitettu stereomusiikki toimii mainiosti ja jopa tällä saralla Samsung onnistuu paremmin kuin useimmat. Kannattaa vain huolehtia siitä, että äänet on puhelimessa täysillä ja säädellä volyymia sitten soundbarista.

Samsung HW-Q66T lifestyle2
Kuva: Samsung

Johtopäätökset

Samsung HW-Q66T on yksinkertaisesti sanottuna hintaluokkansa paras soundbar. Tämänhintaiset soundbarit harvoin toistavat musiikkia kovin onnistuneesti, mutta Samsung saa senkin tasapainoon – ääni ei ole liian terävä, liian kesy eikä sulkeutunut. Nämä piirteet ovat tietysti erinomaisia myös elokuvien äänen kannalta, sillä puhe erottuu selkeänä ja miellyttävänä ja ääni muutenkin dynaamisena. Subwooferin basso sulautuu luontevasti muuhun äänimaailmaan.

Ja jos Dolby Atmos on kynnyskysymys, saa senkin lyömällä tiskiin parisataa enemmän ja lisäämällä ostoskoriin muuten identtisen HW-Q76T-soundbarin.

Karakter
Samsung HW-Q66T
Basic
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Elegantti audiokaluste soi stereona

Upea retrokaiutin

Edelleen tv-tason valtias

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Highend-tekniikkaa pienellä budjetilla

Ääni & Kuva
Scroll to Top