Asus ZenBook -malliston laitteet vierailevat säännöllisesti testihuoneessamme. Minimalistiset kannettavat saavat uuden version kalenterin tarkkuudella – mikä on hyvä, sillä usein kyseessä on äärimmäisen hyvä uutuus.
ZenBook 14 UM251IA asettuu hinnaltaan ja ominaisuuksiltaan keskikategoriaan. Edeltäjänsä tapaan mikään siinä ei tunnu halvalta. Kuori ja kansi ovat sinisenharmaata kiillotettua alumiinia, ja näyttö vie suuren osan pinta-alasta (90 % Asuksen mukaan). Silti näytön ylle on jäänyt tilaa kameralle ja kahdelle mikrofonille.
Ergonominen ja ilmava
Kuten monissa kannettavissa nykyään, myös tässä kannen avaaminen nostaa koneen takaosan hieman ilmaan, sillä saranat on kiinnitetty koneen pohjaan. Ratkaisun ansiosta tuuletus toimii tehokkaammin ja työasento on ergonomisempi.
Näppäimistö on selkeästi ultrabookien parempaa laatua, ja työskentely sujuu sillä melko mukavasti koko päivän ajan. Näppäimistön valaistusta voi säätää kolmeportaisella asteikolla tai sammuttaa kokonaan napin painalluksella. Aika näppärää – ja säästää energiaakin.
Näppäimistö ja kosketuslevy
Numeronäppäimistölle ei ole tilaa näin pienessä koneessa, mutta Asus tarjoaa ammattiexcelöijille yllätyksen: kosketuslevyyn on kätketty numeronäppäimistö, joka tulee esiin painamalla oikeasta yläkulmasta. Yhtenäisen pinnan alla numerot hohtavat, ja pyyhkäisemällä saa esiin laskimen. Mikä vain korostaa sitä, miten kätevä kosketusnäyttö olisikaan ollut tässä kannettavassa.
Zen-sarjalle tyypilliseen tapaan kaikki tarvittavat liitännät löytyvät – mutta ei yhtään enempää. Kaksi USB-C-porttia sekä vanhanmallinen USB 3 -portti ulkoiselle kovalevylle tai hiirelle. Myös USB-C-ulostulo ja HDMI löytyvät, jälkimmäinen mahtuu juuri ja juuri litteään kannettavaan. SD-kortinlukija on myös tarjolla, mutta verkkoportti ja kuulokeliitäntä loistavat poissaolollaan. Tosin niitä varten paketissa on USB-adapteri.
Näyttö on ”vain” Full HD eikä se tottele kosketusta. Korkeampi resoluutio ei 14-tuumaisessa erityisesti toisikaan mitään lisää. Kosketusominaisuus sen sijaan on erittäin kätevä esimerkiksi luennoilla tai junassa. Valitettavasti kosketusnäyttö on edelleen poikkeus kannettavien joukossa.
Benchmarkit
ZenBook 14 eroaa useimmista testaamistamme kannettavista siinä, että Intel Core -prosessorin sijaan se pyörii kilpailijan, AMD:n Ryzenillä. Testasimme jokin aika sitten toista Asuksen Ryzen-konetta, ja prosessori teki meihin vaikutuksen erinomaisella hinta-laatusuhteellaan.
Ryzen 7 4700 on 2 GHz:n prosessori kahdeksalla ytimellä ja kahdeksalla säikeellä. Se vastaa suurin piirtein Intelin keskisarjan Core i7 -mallia tai huippuluokan i5-prosessoria. Edellinen testaamamme ZenBook 14 käytti Intel Core i5:sta.
GeekBench 5 -testin tulos 5 318 pistettä (multicore) ja 1 107 pistettä (singlecore) ovat varsin hyvät. Tulos on vain kolmanneksen hitaampi kuin kolme kertaa kalliimmassa MSi GS66 Stealth -kannettavassa, kun puhutaan puhtaasta suoritustehosta. 3D-grafiikoiden kohdalla ero on isompi.
Toimisto-ohjelmistotesti PCMark 10 tuottaa 4 929 pistettä – rehti työjuhta jaksaa siis helposti pyörittää tavallisia ohjelmia ilman mitään vaikeuksia.
Yrityksille, ei pelaamiseen
3D-testi 3DMark antaa vaatimattomammat pisteet. TimeSpyn 968 pistettä ja Fire Striken 2 664 pistettä ovat ehkä kuudesosan tämänhetkisten pelikannettavien pisteistä. Toisaalta tämän vuoden ZenBook 14 on grafiikkapuolella puolet nopeampi kuin viime vuoden malli. Kyseessä ei totisesti ole mikään pelikone, mutta kyllä erä CS:GO-peliä sujui silti varsin hyvin!
Akkua koko päiväksi
Akunkestoksi luvataan ”jopa 22 h”. No sehän riippuu aivan käytöstä. PCMarkin intensiivisessä akkutestissä ZenBook 14 pärjäsi piirun alle 6 tuntia. Se on hieno tulos, melkein tuplasti viime vuoden malliin verrattuna.
Johtopäätökset
Asus ZenBook 14 UMA425 on tyylikös kannettava, joka sopii erinomaisesti opiskeluun tai työhön myös reissussa. Kone on erittäin pieni ja kevyt, ja akunkesto niin hyvä, että yleensä ei ole syytä ottaa laturia mukaan. Kone ei ole aivan halvin, mutta panostuksella saa kolhuja kestävän ja kevyen kannettavan, joka näyttää paljon kalliimmalta kuin onkaan. Kosketusnäyttö olisi ollut mainio viimeinen silaus kokonaisuuteen.