Viime vuosina Samsung on kulkenut voitosta voittoon QLED-televisioillaan: kvanttipisteillä (Quantum Dots) varustetut välisuodattimet ja huippumallien suora ledtaustavalaistus ovat tehneet ihmeitä muutoin vanhentuneelle LCD-tekniikalle.
Kriittisten äänten mukaan Samsung tekee elvytystemppuja pitääkseen LCD:n hengissä vielä muutaman vuoden; huhujen mukaan korealaiset olisivat hylkäämässä LCD:n ja siirtymässä QD-OLED-tekniikkaan.
Mutta pidettäköön huhut toistaiseksi huhuina: LCD on edelleen relevantti ja luotettava tekniikka, jota kehitetään edelleen paremmaksi. Se on myös edullinen massatuote, ja etenkin yhä suositummissa isoissa malleissa eli yli 65-tuumaisissa televisioissa LCD tuo hintaa alas verrattuna OLEDiin.
Jos halajaa huippuluokan QLEDia mutta ei kaipaa 8K:n tuomaa lisäkustannusta, on Samsung Q95T kiintoisa vaihtoehto. Siinä on lähes kaikki mitä voi haluta sitä 8K-resoluutiota lukuun ottamatta, ja hinta on lippulaivamalleja paljon lähestyttävämpi.
Samsung Q95T: täysin varusteltu 4K-televisio
Q95T mainostaa olevansa Samsungin parhaiten varustettu 4K-malli vuoden 2020 malleista. Valikoimiin kuuluu tietysti kalliimpia 8K-malleja, mutta jos pysytään 4K-laadussa, ei Q95T:lle löydy haastajaa Samsungin omista malleista. Kokovaihtoehtoja löytyy 55-tuumaisesta 85-tuumaiseen.
Ominaisuuksiltaan Q95T on kovin samankaltainen Q90T-mallin kanssa. Kuvan puolesta nämä kaksi ovatkin identtiset. Q95T:llä on kuitenkin kaksi ässää hihassaan, ja ne tekevät siitä monen kannalta käyttökelpoisemman: One Connect -liitäntälaatikko pitää johdot piilossa ja No Gap -seinäkiinnikkeen ansiosta televisio näyttää seinällä tyylikkäämmältä – ja on helpompi asentaa. Q90T joutuu tyytymään tavalliseen VESA-kiinnitykseen ja taakse sijoitettuihin johtoihin. Jos television aikoo sijoittaa tasolle, on edullisempi Q90T kuitenkin ehkä fiksumpi valinta kuin Q95T.
Design
Q95T on tyylikkään näköinen laite Samsungin tutulla ilmeellä. Kuva jatkuu lähes reunasta reunaan erittäin ohuen kehyksen ansiosta. Ollakseen suoralla ledtaustavalaistuksella varustettu malli, on televisio suhteellisen litteä: hieman paksumpi kuin ohuimmat OLEDit, mutta ei mitenkään häiritsevä. Keskelle sijoitetun jalan ansiosta tv on helppo sijoittaa tasollekin, ja soundbarille jää hyvin tilaa.
Käyttö ja ominaisuudet
Samsung valmistaa tunnetusti myös Android-puhelimia, mutta televisiossa valmistaja käyttää eri käyttöliittymää. Tizen on meidän mielestämme markkinoiden parhaita, sillä se on erittäin nopea ja helppo asentaa. Sovellukset ja ohjelmat näkee yhdellä silmäyksellä (valikon voi kustomoida mieleisekseen) ja asetusten teko käy kätevästi.
Suoratoistopalveluja on hyvin tarjolla: Netflix, Apple, Amazon, HBO, Rakuten ja pian myös Disney+.
Näinä etätöiden aikoina lienee paikallaan mainita myös Remote Access -ominaisuus. Sen avulla PC:n näytön voi jakaa televisioruudulle ja käyttää tv:tä näppäimistön ja hiiren kanssa.
Toinen tämän vuoden uutuus on nimeltään Smart View, joka jakaa kännykän näytön sisällön televisiosisällön viereen. Toista ”ruutua” voi kuunnella kuulokeliitännän kautta, mikä on kätevää, jos kaksi ihmistä jakaa television.
Q95T:ssä on myös Samsungin älykäs näytönsäästäjä Ambient Mode. Kun ruutu on standby-tilassa, se voi näyttää vaikka perhevalokuvia tai säätietoja, tai olohuoneen sisustukseen sulautuvia värejä tai grafiikoita.
HDR-videoiden suhteen Samsungin tukivalikoima ei ole yhtä laaja kuin LG:llä. Tuki löytyy tavalliselle HDR10:lle ja dynaamiselle HDR10+ -formaatille, mutta suosituimmat (ja parhaat) Dolby Visionin HDR-formaatit loistavat poissaolollaan. Samsung on ainoa iso tv-valmistaja, joka ei tue Dolbyn formaatteja – mikä tuntuu erityisen oudolta kun ottaa huomioon, että Samsungilla on kuitenkin Dolby-yhteistyötä kaiutinpuolella, eli valikoimissa on Dolby Atmos -3D-äänellä varustettuja soundbareja.
Samsung Q95T on LG:n tapaan varustettu HDMI 2.1 -liitännällä, mutta kilpailijastaan poiketen tarjolla on vain yksi. Se tukee 4K/120 fps:n vaihtelevaa virkistystaajuutta (Variable Refresh Rate, VRR) ja Auto Low Latency Mode -asetusta (ALLM), jotka molemmat turvaavat laitteen optimaalisen toiminnan myös tulevaisuudessa esimerkiksi PlayStation 5:n ja Xbox Series X:n kanssa. Peliasetus toimii todella nopeasti, mittasimme viiveeksi alle 10 millisekuntia Leo Bodnar -testillä.
Kuvanlaatu
Kuten sanottua, on Q95T Samsungin tämän vuoden 4K-huippuja, ja se korvaa viime vuoden Q90R-mallin, jonka nimesimme vuoden 2019 parhaaksi televisioksi highend-luokassa. Viime vuoden mallin tapaan Q95T on QLED-värifiltterillä ja suoralla ledtaustavalaistuksella varustettu LCD-malli. Q95T:ssä on myös Samsungin Wide Angle -suodatin, joka parantaa katselukulmaa. Näytön pinta on käsitelty erityisfiltterillä (Ultra Black Filter), joka vähentää ympäristön heijastuksia.
Yhdellä alueella Q95T on jopa hiukan heikompi kuin Q90R: suora ledtaustavalaistuksen himmennysalueita on vähemmän kuin ennen. Parhaat taustavalaistuspaneelit on nyt varattu 8K-malleille. Valmistajan mukaan kuvankäsittelyssä on kuitenkin tehty parannuksia, joiden pitäisi tasoittaa eroa.
Mahtava filtteri
Emme voi kehua liikaa Ultra Black -filtteriä, joka suodattaa ympäristön sirovaloa estäen näin heijastumia kuvaruudulla. Tämä ominaisuus on saatavilla ainoastaan Q90T- ja Q95T-malleissa, ja sillä on todella suuri vaikutus katselukokemukseen.
Äänenlaatu
Samsung Q95T on saanut äänipuolelle uuden ominaisuuden nimeltään Object Tracking Sound. Tavallisten alaosan kaiuttimien lisäksi myös television yläreunaan on lisätty pari kaiutinta, joten äänikuva on entistä suurempi.
Samsungin television ääni on omillaankin melko hyvä: puhe on selkeää ja basso täyteläinen. Lisäkaiuttimien ansiosta ääni on ilmavampi ja jakaantuu paremmin. Erillinen soundbar on silti ylittämätön vaihtoehto tässäkin.
Jos haluaa saada eniten irti äänestä, kannattaa tietysti hankkia Atmos-soundbar, joka pystyy siirtämään television äänisignaalin korkealla resoluutiolla HDMI eARC -liitännän kautta.
Samsung tarjoaa myös pikku bonuksen heille, jotka ostavat vuoden 2020 soundbarin: niihin on tarjolla uusi Q Symphony, joka hyödyntää television omia kaiuttimia ulkoisen kaiuttimen rinnalla. Tutustuimme ominaisuuteen testatessamme Q80T-televisiota, ja se todella tuntui laajentavan äänikuvaa merkittävästi.
Johtopäätökset
Q95T on Samsungin paras 4K-televisio tänä vuonna. Kuvanlaatu on hieman parempi ja ominaisuudet hieman fiksumpia kuin Samsungin muissa QLED-malleissa, ja hintakin hieman korkeampi. Suora ledtaustavalaistus saa aikaan upean kontrastin, mutta musta ei ole yhtä vaikuttava kuin OLED-malleissa. Etenkin pimeissä tiloissa tämän huomaa helposti. Valoisissa tiloissa Q95T sen sijaan toimii kauniisti: kirkkautta riittää eikä ruutu heijastele. Kaikenlaiseen televisionkatseluun Samsung on edelleen suosikkimme!
Myös tässä testissä
LG OLED CX (OLED65CX6LA)
Kontrastikunkku
Yhdestä LG:n suosituimmista OLED-malleista on saatu uusi ja parempi versio!