AKG:ta käy tavallaan vähän sääliksi. Aikoinaan itävaltalaisyritys, joka 90-luvulla liitettiin Harmaniin, oli synonyymi korkealaatuiselle ammattilaistason äänelle. 2010 yritys jopa voitti tekniikka-Grammyn työstään studioäänen eteen.
Vuoden 2017 jälkeen, jolloin Samsung osti Harmanin ja sitä kautta AKG:n, ei voittajabrändistä ole juuri kuulunut. Varsinkaan kuluttajatuotteiden saralla. Pari vuotta sitten testasimme suljetun AKG K550 MKIII -mallin, mutta muuten radiohiljaisuus on ollut melko täydellistä pois lukien muutama erittäin kallis highend-malli. Sillä aikaa AKG:n pääkonttori Wienissä on ehtinyt sulkeutua ja muuttaa Kaliforniaan.
Nyt Samsungin hallinnoima AKG on vihdoin tullut takaisin tavallisille käyttäjille suunnattuine kuulokkeineen. Kyseessä on langaton vastamelumalli samassa hintaluokassa kuin referenssimallimme Sony WH-1000XM3 ja sitä edeltävä vastamelupäällikkö Bose Noise-Cancelling Headphones 700. AKG:n – ja samalla Samsungin – kilpailijat eivät jää vain Sonyyn ja Boseen, vaan Apple-omisteinen Beats ja tanskalainen B&O painivat samoilla apajilla – ja ne ovat suurelle yleisölle varsin tuttuja merkkejä.
Etenkin Sony WH-1000XM3, joka meistä on edelleen markkinoiden paras langaton vastamelukuuloke, vaikka onkin ollut kaupoissa jo muutaman vuoden ajan.
Erottuu joukosta
Ensisilmäyksellä huomaa, että Samsungilla ja AKG:llä on muutama mainio idea, joiden avulla N700NCM2 erottuu joukosta. Litteä ja elegantti muotoilu näyttää viehättävältä, ja materiaalit – alumiini ja kova muovi – tuntuvat kestäviltä. Sanka on kuitenkin joustava ja tyynyt melko kapeat. Ne peittävät korvat hyvin, mutta ei tule sellaista tunnetta, että korvat hukkuisivat niihin.
Mukana paketissa tulee johto sekä lentokoneadapteri – huomaavainen ele!
Suoraviivaista meininkiä
Jos ei halua käyttää mukana tulevaa johtoa, kuulokkeet saa helposti liitettyä kännykkään, tablettiin tai tietokoneeseen Bluetoothin avulla. Musiikkielämystä voi hienosäätää lataamalla AKG:n Headphone-sovelluksella, joka on mukava suoraviivainen ja yksinkertainen. Taajuuskorjaimella ääntä voi säätää mieleisekseen, ja lisäksi sovelluksesta saa päälle ja pois Ambient Aware- ja Talk Thru-ominaisuudet, joiden avulla käyttäjä voi kuulla ympäristön äänet musiikin läpi ja keskustella muiden kanssa ottamatta kuulokkeita pois päästä. Aktiivista vastamelua ohjataan niin ikään sovelluksesta, mutta vastamelun määrää ei voi säätää, eikä myöskään äänentasoa, joka Ambient Aware- ja Talk Thru -asetuksilla pääsee läpi.
Jos on kokeillut Sony WH-1000XM3 -kuulokkeita ja Sonyn Headphone-sovellusta, jossa on hurjasti eri ominaisuuksia, voi AKG:n sovellus tuntua rajoittuneelta. Meistä se on kuitenkin erittäin hyvä ja helppokäyttöinen, ja on fiksua, että AKG on päättänyt keskittyä vain muutamaan oleellisimpaan ominaisuuteen.
Ei niin läpitunkevaa ääntä
Isoin huomio kuulokkeissa keskittyy tietysti ääneen, ja tässäkin N700NCM2 eroaa massasta. Sanotaan heti alkuun, että äänenlaadultaan Sony WH-1000XM3 on edelleen meistä paras vastamelukuuloke, mutta jos kaipaa jotain hieman erilaista, voi N700NCM2 olla loistava vaihtoehto.
Testatessamme AKG:n kuulokkeita olemme soittaneet eri musiikkigenrejen kappaleita, katsoneet elokuvia ja puhuneet puhelimessa ne päässämme. Musiikilla on haluttu kunnolla haastaa, joten soittolistalla on ollut heavy metalia, kuten Rammstain ja Korn, industrialia ja vaihtoehtorockia, kuten A Perfect Circle, Gary Numan ja Nine Inch Nails, poppia ja bluesia, kuten Feya Ridings ja Leonard Cohen, sekä jazzia Moka Efti Orchestralta Babylon Berlin -sarjan soundtrackilta.
Kokonaisvaikutelma äänestä on positiivinen. AKG:n soundi on hiukan kuivempi ja varautuneempi kuin Sony WH-1000XM3:lla. Äänimaisema ei soi päässä yhtä suurena, mutta toisaalta ääni tuntuu juuri siksi myös miellyttävältä. Basso on syvä, mutta hillitty ja selkeä. Sekä keskirekisteri että diskantti saavat hyvin tilaa tuoden erinomaista läsnäolon tuntua kappaleisiin, joissa on paljon soittimia. Laulu pysyy silti keskellä, ja soi kirkkaasti ja melkein liikuttavasti Leonard Cohenin You Want It Darker -kappaleessa sekä Moka Efti Orchestran Crocodile Bluesissa, jossa kuullaan pitkä akustisen basson, trumpetin ja karkean miesäänen vuoropuhelu.
Vastamelu toimii tehokkaasti, mutta se ei ole niin läpitunkevaa, että syntyisi juustokupuefekti, jossa tuntuu kuin olisi jonkin oudon vakuumin sisällä. Tämä tekee myös puheluiden äänenlaadulle hyvää, joten N700NCM2 sopii mainiosti myös puheluihin.
Ei aptX-tukea
Pieniltä pettymyksiltäkään ei voi välttyä. AKG:n kuulokkeet kilpailevat vahvasti markkinoiden parhaiden vastamelukuulokkeiden kanssa, mutta ne eivät tue paremman äänenlaadun signaalinsiirtoa aptX-koodekkia. Sen vuoksi AKG ei ole Android-puhelimen omistajille niin kiinnostava vaihtoehto (iPhone ei tue aptX:ää lainkaan), sillä korkearesoluutioisen musiikin suoratoisto kännykästä ei onnistu. AKG käyttää Samsungin omaa Samsung Scalable -koodekkia, jollainen on myös muun muassa Samsung Galaxy Buds -nappikuulokkeissa. On kuitenkin kyseenalaista, pystyvätkö muut kuin Samsungin omat puhelinmallit tukemaan korkearesoluutioista äänensiirtoa AKG N700NCM2 -kuulokkeisiin.
Toinen miinus tulee sangasta, joka istuu erittäin tiukasti päätä vasten. Emme päässeet kokeilemaan, onnistuisiko pitkä lento vaikkapa Aasiaan tai Yhdysvaltoihin AKG:n kuulokkeet päässä mukavasti, mutta tuntuma herättää epäilyksiä. Tietysti istuvuus riippuu siitäkin, kuinka iso pää käyttäjällä sattuu olemaan – suosittelemmekin aina kokeilemaan kuulokkeita ennen ostamista.
Johtopäätökset
N700NCM2 on erinomainen haastaja vastamelumarkkinoiden valtiaille Sonylle ja Boselle. Äänimaisema on varautuneempi ja vastamelu vähemmän läpitunkeva, mutta äänenlaatu on selvästi samalla tasolla kuin parhailla kilpailijoillakin.
Jotkut käyttäjät varmaankin jäävät kaipaamaan enemmän säätömahdollisuuksia sovellukseen, toiset taas aptX-koodekkia. Kannattaa myös varmistaa, että kuulokkeet istuvat omaan päähän mukavasti.
Useimmille ihmisille voimme lämpimästi suositella AKG N700NCM2 -vastamelukuulokkeita, jotka ovat mielestämme paremmat kuin Bose Noise Cancelling Headphones 700.