Ääni ei ole pelaamisen kiva lisämauste. Toki näyttö on pelivälineiden kunkku, olipa se sitten pöydällä tai ruuvattuna läppäriin. Näytönohjain taas syö pelivarustelijan budjetista suurimman osan. Silti ääni on lähes yhtä suuressa osassa kuin kuva, kun ajattelee viihtymistä ja peliin uppoutumista. Tunnelma on kohdillaan vasta, kun kahahdukset, räjähdykset ja huudot tuntuvat todelta.
Onneksi täydellisen äänen metsästys on helpompaa ja halvempaa kuin täydellisen kuvan. Kokosimme tähän testiin kymmenen pelikuuloketta edullisemmasta päästä. Ne eroavat toisistaan hinnan ja ominaisuuksien osalta, mutta suurimmalle osalle yhteistä on se, että ne tarjoavat hyvää vastinetta rahoille.
Kun rahaa on rajallisesti, on tehtävä joitain kompromisseja. Nämä kymmenen kuuloketta nostavat eri asioita keskiöön, joten niistä löytyy sopiva laite monenlaisiin mieltymyksiin. Käyttääkö raha viihdyttäviin valoihin ja langattomaan käyttöön, vai arvottaako äänenlaadun korkeimmalle? Kuinka tärkeä on ohjelmisto? Entä ulkonäkö? Usein pelikuulokkeet sopivat tyyliltään parhaiten nuorisolle, mutta moni valmistaja on huomannut, että ostoksilla liikkuu myös kypsempiä pelaajia.
Hauskempaa ääntä
Pelikuulokkeet ovat kuulokkeet, joissa on tiettyjä lisäominaisuuksia. Äänenlaatu on tärkeä, sillä tarkempi ääni tarjoaa tarkemman tuntuman pelimaailmaan. Gaming-puolella viihteellisyys on perinteisesti myös suuressa roolissa, joten bassoa on yleensä korostettu. Näin pamahdukset saavat syvän jylisevän kaiun. Joissakin pelikuulokkeissa on tuotu esiin myös diskanttia, jotta ympäristön äänet erottuvat hyvin. Pelikuulokkeissa on mukana mikki, jotta keskusteleminen muiden pelaajien kanssa onnistuu.
Oikeat liitännät
Kaikissa tietokoneissa on analoginen ääniulostulo, ja teknisesti ottaen onkin yksinkertaisinta liittää kuulokkeet 3,5-milliseen liitäntään. Ihan halvimpia malleja lukuun ottamatta lähes kaikissa on USB-liitäntä, joka tarjoaa parempaa ääntä (kannettavien omat äänikortit eivät aina ole ihan huippua) sekä mahdollisuuksia joihinkin lisäominaisuuksiin, kuten RGB-valoihin. Joissakin testin malleissa on myös langaton yhteys – ylellisyys, joka ei tule ilmaiseksi. On kuitenkin mukava voida kuunnella ilman johtoa. Joissakin on jopa Bluetooth, joten kännykällä pelaaminenkin onnistuu.
Surroundääni? No ei ihan
Useissa testin kuulokkeissa on 7.1-kanavainen surroundääni. Ilmeisistä fyysisistä rajoitteista johtuen kyseessä on varsinaisetsi ohjelmistopohjainen virtuaalinen surround. Käytännön toimivuus riippuu ohjelmistosta ja raudasta, joka kääntää pelin äänet kuulokkeisiin. Vaikka kuulokkeissa olisi virtuaalinen surround, ei ole taattua, että pelaaja pystyy oikeasti havaitsemaan ”eri suunnista” tulevat äänet – se voi jopa vaikeuttaa suunnistamista.
Logitech G pro
Tarkka minimalisti
Logitechin kuulokkeissa ei ole mitään turhaa.
Svive Kerberos
Vaikeaa on
Svive ei maksa järin paljoa, mutta kun niitä on kokeillut, tuntuu sekin liialta.
Trust GXT 414 Zamak
Vierasvaraksi ja harrastelijoille
Jos alin hinta voittaa, on Trust oikea valinta.
SteelSeries Arctis 1 Wireless
Tyylikäs setti aloittelijalle
Jos haluaa pelikuulokkeiltaan sekä laatua että pysyä budjetissa, on Arctis 1 hyvä vaihtoehto.
Audio Technica ATH-G1
Perinteilleen uskollinen
Audio-Technica tunnetaan hyvistä hifituotteistaan, ja osaamista on selvästi syydetty myös pelikuulokkeisiin.
Corsair Virtuoso RGB Wireless SE
Hifi-ääntä luksussetissä
Corsairin aikuismalli on hieno kuin luksusauto.
HP Omen Mindframe Prime
Pidä pää kylmänä
Jos hikoilu on ongelma, on HP:lla ratkaisu: kuulokkeet sisäänrakennetulla viilennyksellä!
HyperX Cloud Alpha S
Bassoa päälle tai pois
HyperX on mestari paketoimaan tärkeimmät ominaisuudet kilpailukykyiseksi setiksi.
Razer Kraken Ultimate
Pelikuulokkeiden pehmeä syleily
Razerin uutuuskuulokkeet vetoavat lämpimällä ja isolla soundillaan.
Sennheiser GSP 370
Kotipesällä
Sennheiserin langattomat kuulokkeet sopivat erinomaisesti myös pelaamiseen.