Sony HT-ZF9 maksaa vain puolet HT-ST5000-huippumallista, mutta siinä on silti tuki sekä Dolby Atmokselle että DTS:X:lle. Formaatit tarjoavat äänikuvaa, joka sulkee kuulijan syleilyynsä myös yläpuolelta ja luo kolmiulotteisen äänimaailman. Siinä missä ST5000:ssa ja monessa muussa Atmos-kaiuttimessa elementit on sijoitettu päälle heijastamaan ääni kattoa kohden, on ZF9:ssa efekti luotu psykoakustisesti ja vain kolmella eteenpäin suunnatulla elementillä – joista keskimmäinen soittaa pelkkää keskikanavaa toistaakseen puheen optimaalisesti.
Langattomat takakaiuttimet
SF9 pystyy johonkin, mihin kalliimpi Sonyn malli ei pystykään, nimittäin yhdistämään erillisiin takakaiuttimiin. SA-Z9R-nimiset kaiuttimet toistavat yksistään takakanavien ääntä surroundilla. Hinta nousee silloin 300 eurolla, mutta olohuonetta koristaakin sitten täydellinen 5.1-surroundjärjestelmä helposti asennettavine takakaiuttimineen. Myös subwoofer on langaton ja sen voi sijoittaa periaatteessa mihin vain huoneessa. Käytännössä sitä ei kannata sijoittaa kovin kauaksi soundbarista, sillä havaitsimme ajoittaista äänen häviämistä, jos etäisyys kasvoi yli kolmeen metriin.
HDMI-sisääntulot
Soundbarissa on kaksi HDMI-sisääntuloa, mikä on ihan minimi, mikäli omistaa tv-boksin, Blu-ray-soittimen ja pelikonsolin ja haluaa silloin tällöin kytkeä mukaan myös tietokoneen. Silloin voi yhdistää kaikki HDMI-laitteet televisioon ja käyttää äänenpalautuskanavaa (ARC) ZF9:n HDMI-ulostulon kautta. Silloin varaat pysyvästi yhden television HDMI-sisääntuloista ja koska ARC tukee vain pakattua Dolby Digital -ääntä, ei voi käyttää Atmosta eikä DTS:X:ää. Palaamme kohta siihen, miksi tämä ei ole kyseisen soundbarin kohdalla kovin vaarallista.
Langatonta musiikkia
Sen lisäksi, että ZF9 nostaa television oman äänen uudelle tasolle, se voi soittaa musiikkia kotiverkosta. Siinä on sisäänrakennettu Chromecast, eli se tukee valmiiksi monia musiikkipalveluita. Sekä Spotify Connect ja Tidal kuuluvat näihin, mutta Googlen oma YouTube Music ei – ehkäpä koska se on rekisteröity videopalveluksi ja kaiuttimet tukevat vain musiikkipalveluja.
Käyttö ja ominaisuudet
ZF9:n konfigurointi on helppoa. Kun laitteen laittaa päälle ensimmäistä kertaa, se ohjaa kohta kohdalta asetusten läpi. Jos ostaa myös langattomat takakaiuttimet, voi soundbarille kertoa, ovatko ne lähempänä vai kauempana kuin kaksi metriä kuuntelupisteestä, jolloin laite asettaa viiveen sopivaksi. Näin surround-äänimaisemasta tulee saumattomampi ja holografisempi.
Kaukosäätimessä on omat napit useimmille toiminnoille, joten ei tarvitse näpytellä hulluna saadakseen haluamansa. Musiikin kuuntelun Music-nappi antaa parhaan soundin, ja elokuvat toimivat Cinema-asetuksella. Myös Standard toimii hyvin.
Iso plussa on erikseen subwooferille ja takakaiuttimille omistetut volyyminapit, joilla äänenvoimakkuuden saa säädettyä optimaalisesti.
Hyvänkuuloinen soundbar
CD-laatuinen musiikki Tidalista soitettuna kuulostaa hyvältä Sony HT-ZF9 -soundbarilla. Laulu erottuu selkeästi, paljon paremmin kuin useimmilla saman hintaluokan soundbareilla. Esimerkiksi Phoebe Bridgersin hienon Funeral-balladin akustisen kitaran nylonkielet soivat leikkisästi tunteikkaiden urkujen ja pitkän jälkikaiun omaavan sähkökitaran säestämänä. Phoeben herkkä ääni erottuu vivahteikkaana. Soundbarissa riittää volyymiä myös tanssimusiikkiin ja rockiin.
Äänikuva ei ole yhtä leveä kuin mitä kahdella kaiuttimella saa, kuten Triangle Elara LN01A -aktiivikaiutinparilla, jonka erottelevuus sävyjen suhteen ja dynamiikka ovat paremmat. Subwooferin ansiosta Sony tarjoilee kuitenkin muhevamman basson.
Televisio-ohjelmat ja elokuvat kuulostavat luonnollisesti aivan erilaiselta litteän tv:n omista kaiuttimista kuunneltuina kuin kunnollisesta soundbarista. Surround saisi olla kyllä parempikin. Esimerkiksi paljon edullisempi Yamaha YAS-207 hakkaa Sonyn surroundefektin luomisessa. Arvio pätee pelkkään soundbariin – kun mukaan liittää takakauittimet, on tunnelma aivan toinen. Yhtäkkiä aito surround ympäröi meidät tehden Blade Runner 2049:sta täysin erilaisen elämyksen. Niander Wallacen (Jared Leto) ääni leviää ympärillemme alun kohtauksessa, jossa hän on tappanut replikantin ja seisoo puhumassa. Atmos-ääni ei tosin ole järin vaikuttava. Kun aktivoi Vertical Speaker -ominaisuuden, tuntuu ääni kimpoavan katosta jonkin verran, mutta vaihdossa puhe ohenee ja ääni muuttuu luonnottomaksi. Pidämme ominaisuuden mieluummin pois päältä ja katsomme elokuvia tavallisen 5.1-äänen kanssa. Näin puhe on täyteläisempää ja luonnollisempaa ja ääni yleisesti parempi. Äänikuvan kaventaminen kannattaa, sillä kokonaisuus kuulostaa siten paremmalta.
Sonyn soundbarilla volyymin saa todella ylös, jolloin aito kotiteatterin tuntu syntyy välittömästi. Subwoofer on hyvä ja tykittää bassoa kiitettävästi ilman, että se lähtee hanskasta. Erittäin hyvä soundbar kaiken kaikkiaan, etenkin hintaansa nähden.
Johtopäätökset
Sony HT-ZF9 pyrkii vain kolmen kaiuttimen avulla simuloimaan kolmiulotteista ääntä ja jopa heijastamaan ääntä katon kautta. Se tosin toimii vähän niin ja näin, joten ominaisuus kannattaa ottaa pois päältä.
Muutoin ZF9 on erittäin hyvä soundbar. Se kuulostaa mahtavalta sekä elokuvien että musiikin kanssa ja soundi on hyvin tasapainossa. Laite jaksaa soittaa kovempaa kuin monet muut, joten volyymin hilaamisesta ylös ei tarvitse olla huolissaan. Kannattaa ehdottomasti investoida samalla takakaiuttimiin, jolloin saa aidon surroundäänen. Lopputulos ei toki vastaa erillisistä kaiuttimista koostuvaa kotiteatterijärjestelmää, mutta helppo asennus ja sijoittelu tekevät Sonyn setistä houkuttelevan vaihtoehdon.