Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Beats Solo Pro

Beats yllättää

Kukapa olisi uskonut, että bassoräyhänä tunnettu Beats onnistuisi luomaan näin neutraalin soundin?

/ 05.12.2019 - 13:10
Beats Solo Pro

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Kirkas ja luonnollinen soundi, miellyttävä istuvuus ja loistava langaton yhteys. Vastamelu toimii hyvin.
  • Beats-fanit saattavat ikävöidä tutun tymäkkää bassoa. Paksuista tyynyistä huolimatta pienet korvien päälle tulevat kupit voivat alkaa painaa pitkään käytettäessä.

Kun ensimmäinen Beats-malli Studio näki päivänvalon vuonna 2008, kuulokemarkkinat räjähtivät ja kasvu on vain jatkunut siitä saakka. Yhtäkkiä kaikkialla näkyi nuorisoa jättikuulokkeet päässään niiden pikkuruisten korvanappien sijaan, jotka musiikkisoitinten mukana tulivat.

Hifi-intoilijat saattavt nyrpistellä nenäänsä Beatsille, mutta sillä ei ole mitään väliä. Olemme valmistajalle kiitoksen velkaa siitä, nuorta sukupolvea kiinnostaa äänenlaatu ylipäätään – muu hifiteollisuus ei ole onnistunut houkuttelemaan uusia audiofiilejä alalle. Beats teki kuulokkeille saman mitä Cerwin-Vegas teki bilekaiuttimille: toi ison ja jyhkyvän basson, joka jyräsi analyyttisen soundin alleen ja korosti hauskanpitoa.

Henkilökohtaisesti makuni ei ole suosinut Beatsin tyyliä. Minulle basso on ollut liian rohkea ja päällekäyvä, ja kuulisin mielelläni enemmän ylärekisterin vivahteita. Kuulokkeiden design on ollut niin ikään kaukana omasta tyylistäni kiiltävine muoveineen ja kullanvärisine yksityiskohtineen. Ymmärrän silti hyvin, miksi ne vetoavat nuorisoon.

Beats Solo Pro all colors 64842
Beats Solo Pro -mallista on tarjolla kuusi värivaihtoehtoa. Kuva: Beats

Hienostuneempaa menoa

Beats on pysynyt uskollisena tyylilleen aina siitä saakka, kun Monster valmisti sitä alun perin ja sen jälkeenkin, kun Apple osti merkin 2014. Viime aikoina olemme nähneet pieniä poikkeuksiakin – olin esimerkiksi vallan vaikuttunut täysin langattomista Powerbeats Pro -kuulokkeista, jotka soivat erittäin intensiivisesti, kun muhkeaa Beats-bassoa oli vaimennettu ja joiden langaton yhteys pysyi ihailtavan vakaana.

Uutta ja parempaa

Uusin Pro-malliston tulokas on nimeltään Solo Pro. Se on hienostuneempi versio kompaktista Solo-on-ear-mallista, jonka viimeisin versio on Solo3. Pro-malli on mattapintainen kiiltävän sijaan, ja muutenkin materiaalit tuntuvat laadukkaammilta kuin aiemmissa malleissa – etenkin tyynyt, jotka ovat entistä paksummat. Tärkeimpänä uutuutena on aktiivinen vastamelu, joten Beats Solo Pro kilpailee nyt Bosen ja Sonyn eli alan suurimpien vastamelukuulokevalmistajien kanssa. Tosin Beatsin kuulokkeet lepäävät korvien päällä eikä niiden ympärillä, kuten suuremmat kuulokemallit.

Beats Solo Pro folded lightblue 64844
Kokoontaitettuna Solo Pro vie hyvin vähän tilaa. Kuva: Beats

Yhteydet

Koska Beats kuuluu nyt Applelle, on sanomattakin selvää, että kuulokkeisiin kuuluu joitakin Apple-erikoisuuksia. Ensinnäkin USB-latauksen sijaan kuulokkeet käyttävät Lightning-latauspiuhaa. Sen pitäisi toimia hyvin myös niille, jotka eivät käytä iPhonea ja joilla siten ei loju Lightning-johtoja siellä täällä. On vain pidettävä huoli siitä, ettei latausjohto huku.

iPhonen ja iPadin käyttäjät voivat muodostaa langattoman yhteyden laittamalla kuulokkeisiin virrat päälle ja tuomalla ne mobiililaitteensa lähelle. Näytölle ilmestyy Solo Pro, ja kun vahvistaa haluavansa kuunnella musiikkia, alkaa soitto saman tien. Androidin käyttäjien pitää nähdä hieman enemmän vaivaa, mutta yhdistäminen ei silti ole hankalaa. Kuulokkeet etsitään Bluetooth-laitteiden listasta ja valitaan yhdistettäväksi.

Vastamelun aktivoiminen

Kuten sanottua, Solo Prossa on vastameluominaisuus. Vastamelu on valmiiksi päällä. Jos painaa vasemman kupin alla olevaa nappia, kuulokkeet alkavat vastaanottaa myös ympäristön ääntä, jolloin kuulee paremmin liikenteen äänet tai vieruskaverin puheen. Painamalla kahdesti samaa nappia saa vastamelun kokonaan pois päältä. Silloin akunkesto pitenee 22 tunnista 40 tuntiin! Pikalataus tarjoaa kolme tuntia soittoaikaa 10 minuutin latauksella.

Beats Solo Pro angle ivory 64843
Solo Pro i vitt (”Ivory”). Foto: Beats

Istuvuus

Mukavuuden suhteen Solo Pro osuu hyvin maaliin. Paksummat tyynyt tuntuvat pehmeämmiltä kuin Solo3-mallissa. Panta istuu napakasti päähän, mikä tietysti pitää kuulokkeet hyvin paikallaan mutta voi pidemmän päälle puristaa. Istuvuus ei siis ole yhtä hyvä kuin Bose NCH 700- ja Sony WH-1000XM3-kuulokkeissa.

Käyttäjäystävällisyys on parempi. Yhdistäminen iPhoneen on supernäppärää, ja oikean kupin volyyminsäätönapit on helppo löytää. Mukavaa vaihtelua niihin kuulokemalleihin, joissa pyyhkäistään valintoja ja jotka usein tekevät sitten ihan mitä sattuu!

Jos haluaa vaihtaa kappaletta, voi iPhonen omistaja vain sanoa Sirille ”Hei Siri, soita seuraava” tai ”soita edellinen”. Android-käyttäjät joutuvat kaivamaan kännykän esiin biisiä vaihtaakseen.

Langaton yhteys toimii erinomaisesti, aivan kuten AirPods Prolla ja Powerbeats Prolla. Kännykän vierestä voi vaellella 50 metrin päähän ennen kuin yhteys katkeaa.

Äänenlaatu

Nyt tähän yllätysosioon eli ääneen. Odotin kovaa bassojyrää, joka peittää melkein alleen laulun, muut soittimet ja diskanttirekisterin ilmavuuden.

Mutta siinä missä Solo3 soi lämpimästi ja täyteläisesti (joskin paremmalla äänenlaadulla kuin odotin), on Pro-mallin basso paljon hillitympi. Tästä ei bilebassoa löydy, vaan sen sijaan saa nauttia musiikista, josta eri soittimet erottaa selkeästi.

Klassisen musiikin ystäville

Solo Pro on läpi rekisterin selkeä ja puhdas, ja avaa äänimaisemaa ja luo tilaa klassiselle musiikille. Viulut saavat kaunista ilmavuutta ja soivat uskottavasti. Maurizio Pollinin flyygeli Chopinin Sonata op. 58 -teoksessa soi jopa kauniimmin kuin suosikkivastamelukuulokkeissani, Sony WH-1000XM3. Sonyn kuulokkeissa on tummempi sävy ja kapeampi, vähemmän ilmavampi sointiala. Toisaalta niissä alempi rekisteri soi täyteläisemmin kuin Beats, joka tuntuu jopa ehkä vähän ohuelta. Kukapa olisi uskonut?

Jabra Elite 85h on toinen kiinnostava vastamelukuuloke, etenkin koska sen äänenlaatu toimii erinomaisesti puheen kanssa. Musiikki toimii sillä myös erinomaisesti, ja se hakkaa Beatsin klassisen musiikin suhteen. Jabran keskirekisteri on laajempi ja lämpimämpi, joten viulut saavat tarvitsemaansa lämpöä. Siinä mielessä pidän Powerbeats Pro -nappikuulokeista enemmän kuin Solo Prosta.

Popmusiikki kovempine rytmeineen on taas eri tarina. Solo Pro saa Emma Steinbakkenin Pretty Little Secret -kappaleen kertosäkeen esiin hienommin kuin Jabra. Sony puolestaan onnistuu molemmissa ja tekee sen hieroen samalla bassorytmejä kalloon miellyttävästi. Se ei ole Solo Pron pointti, joten jos bassomuhinaa kaipaa, kannattaa tsekata Solo3-malli.

Vastamelu

Sony WH-1000XM3 on vastamelukuulokkeiden referenssi, johon vertaamme kaikkia muita kuulokkeita. Solo Pro ei voita Sonya, joka vaimentaa tehokkaasti etenkin matalataajuuksiset äänet kuten moottorin hurinan lentokoneessa. Koneessa kuuluu toki muitakin ääniä, esimerkiksi ilman kiertämisestä syntyvää korkeampaa vinkunaa. Tässä Beats toimii erinomaisesti ja kisaa parhaimpien tasolla. Beatsin kanssa ei synny samanlaista vakuumissa elämisen vaikutelmaa kuin Sonylla.

Sonyn tapa välittää puhetta ulkopuolelta on tyylikkäämpi – riittää, että laittaa käden kupin päälle. Solo Prossa pitää painaa peukalolla nappia, joka on vasemman kupin pohjassa. Kyseessä ei ole mikään iso juttu, mutta valitanpahan nyt pikkumaisuuttani.

Beats Solo Pro vs Solo3 freq 64841
Solo Pron (musta) ja Solo3:n taajuusvaste. Solo3 on selvästi bassovoittoisempi. Koko bassorekisteriä on vahvistettu korostamaan rytmejä, mikä syö tilaa hillitymmiltä ylä-ääniltä. Solo Pro sen sijaan pidättelee bassoa ja korostaa ilmavuutta. Voisi sanoa, että sen sointi on varovaista, mutta ainakin allekirjoittaneesta soundi on viihdyttävämpi kuin miltä se käyrällä näyttää. Kuva: Kuvakaappaus Room EQ Wizard -sovelluksesta, mittaus tehty miniDSP EARS -välineistöllä.

Johtopäätökset

Mitä enemmän käytän Beats Solo Prota, sitä enemmän niistä pidän. Se on hyvä merkki, etenkin kuin odotin, että en tykkäisi niistä niin kovin. Raskaan soundin sijaan ne soivat avoimesti ja tasapainoisesti, mutta silti mukavan rytmikkäästi. Myös vastamelu toimii hyvin.

Napisemisen aihettakin on. Basso on jopa hiukan liian ohut – bassorumpu saisi iskeä kovemmin. Alemman diskanttirekisterin sointi on vähän turhan hiljainen, joten laulu ja puhe eivät erotu niin selkeästi kuin mielelläni kuulisin. Sointi on paljon parempi kuin odotin, mutta juuri tällä saralla Powerbeats Pro toimii paremmin.

Solo Pro on over-ear-malli, jossa kupit lepäävät korvalehtiä vasten. Niinpä kuulokkeet voivat pidemmän päälle alkaa painaa. Over-ear-malli toimii paremmin pitkässä käytössä. Muutoin annan Beats Solo Pro -kuulokkeille lämpimät suositukseni!

Beats Solo Pro SPREAD 2 64838
Kuva: Beats

Karakter
Beats Solo Pro
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Ääni & Kuva
Scroll to Top