Muutama vuosi sitten piti pulittaa parisataa euroa, jos halusi in-ear-kuulokkeet ilman johtoa ja silti kunnon laatua. Viime vuonna löysimme monia hyviä vaihtoehtoja noin 150 euron hintaluokassa. Ja nyt laatua saa vieläkin edullisemmin! Yllättävää on sekin, ettei akunkestoa ole uhrattu halvemman hinnan alttarille. Ensimmäisen sukupolven akut kestivät viitisen tuntia. Viime vuoden malleissa kahdeksan tuntia oli normi ja tässä testissä 12 tunnin akunkesto ei ole poikkeus.
Mistä sitten oikein jää paitsi, kun maksaa kuulokkeistaan vähemmän? Kalliimmat mallit ovat toki laadukkaampaa tekoa. Materiaalit ovat komposiittia ja metallia muovin sijaan, ja kiinnikkeet kestävät kauemmin. Lisävarusteita saa yleensä enemmän, kuten kuljetuskotelon, joka suojaa nappeja laukussa. Mukavuus voi riippua nappien painosta, istuvuudesta ja siitä, pysyvätkö ne hyvin paikoillaan vai uhkaavatko ne tippua korvista. Edullisemmissa kuulokkeissa soundi on usein säädetty voimakkaaksi, jolloin detaljeja ja dynamiikkaa jää uupumaan. Kalliimmissa malleissa äänenlaatu on siis yleensä parempi.
Nappiostoksilla
Tärkeää nappikuulokkeiden ostamisessa on kokeilla, että ne sopivat omaan korvaan. Niitä pitäisi jaksaa pitää pitkään, joten ne eivät saa tuntua ikäviltä korvissa. Nappien pitää istua hyvin siksikin, ettei ääni vuoda pihalle, jolloin etenkin basso kärsii. Tästä syystä kerromme aina, kuinka monet tyynyt pakkauksessa tulee. Jos ei pidä silikonityynyistä, voi kokeilla Comply-vaahtomuovityynyjä, joita saa lisävarusteena.
Huomioi sekä akunkesto että latausaika. Jos kuuntelet napeillasi vain bussimatkoilla ja ehkä salilla työpäivän jälkeen, riittää tavallisten kuulokkeiden akunkesto yleensä hyvin. Jos taas haluaa käyttää kuulokkeita pitkin työpäivää tai pitkällä lennolla, tarvitaan jo pidempää akunkestoa tai nopeaa latausta.
Osta kuulokkeet, jotka sopivat suosikkimusiikillesi ja kuuntelutyylillesi. Lyhyillä reissuilla ja treenatessa voi olla hyvä, että soundi on mukaansa tempaava ja vahva. Pitkillä matkoilla liian energinen soundi taas käy turhan väsyttäväksi.
Audiofly AF45W
Tyylikkäät bassonapit
Hyvännäköisissä kuulokkeissa on kivenkova basso, mutta akunkesto ja diskantti tuottavat pettymyksen.
Marley Uplift 2 Wireless
Ympäristöystävälliset tylsimykset
Marleyn kuulokkeet sopivat rauhallisen musiikin kuunteluun hyvällä omallatunnolla.
Jays A-six Wireless
Iso basso pikkupakkauksessa
Jaysin kuulokkeet ovat oiva valinta bassoa rakastavalle, mutta laajan musiikkimaun omaavalle ei niinkään.
OnePlus Bullet Wireless
Taikaa ensiyrittämällä
OnePlus on saanut kaiken kohdilleen ensimmäisissä langattomissa nappikuulokkeissaan.
RHA MA650 Wireless
Tyylikkäät ja mukaansa tempaavat
Kätevät napit kuulostavat yhtä hyviltä kuin näyttävät.
Supra Nero-X
Urheilullisempaa, edullisempaa
Palkintoja rohmunneen Nitro-X:n budjettivaihtoehto sopii paremmin urheiluun ja kuulostaa silti yhä hyvältä.
Urbanears Jakan
Epämukavassa purkissa
Vaikka kaikki muu olisi ollut täydellistä, ei sekään paikkaisi huonoa istuvuutta.
Sol Republic Shadow Wireless
Viihdyttävä bassotykki
Kunnon bassoa ilman, että muu musiikki peittyy sen alle – Shadow Wireless onnistuu hankalassa paikassa!
Sony MDR-XB70BT
Kömpelö jyrähtäjä
Epäkäytännöllinen design ja liioitteleva basso saavat kiinnostuksen äkkiä lopahtamaan.