Harva asia ilahduttaa pitkällä lennolla kuten vastamelukuulokkeet. Koneen hurina ei uuvuta niin pahasti, kun osan tasaisesta humusta voi estää, eikä musiikkia tai elokuvia kuunnellessa tarvitse säätää volyymiä niin kovalle moottoreiden metelin peittääkseen. Pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa matkustaessa vievät kunnon kuulokkeet kuitenkin jo jonkin verran tilaa. Ehkäpä nappikuulokkeet olisivat silloin oikea ratkaisu?
Valmistajat ovat tähän mennessä hieman ylenkatsoneet nappikuulokkeita, mutta vihdoin erilaisia vastamelunappikuulokkeita tuntuu olevan markkinoilla niin paljon, että niitä voi vertailla. Testin hintahaarukka on epätavallisen laaja, sillä kalleimmat testikuulokkeet maksavat lähes tuplasti sen mitä halvimmat. Liitäntävaihtoehdoissa löytyy aina vanhasta kunnon 3,5 mm:n plugista moderniin Lightning-liitäntään ja langattomiin yhteyksiin. Tätä testiä kannattaakin pitää ennemmin katsauksena markkinoiden valikoimiin kuin reiluna vertailuna samantasoisten laitteiden kesken.
Millaista ääntä vastamelu vaimentaa?
Olisi helppo kuvitella, että vastamelukuulokkeet vaimentavat kaikkea ympäröivää ääntä niin, että ne päässä olisi aivan hiljaista. Ne eivät kuitenkaan toimi niin. Elektroniikalla menee hieman aikaa siihen, että se nappaa ääniaallon, muuttaa sen vastakkaiseksi ääniaalloksi ja lähettää sen kuulokkeeseen, jolloin äänet kumoavat toisensa. Niinpä vastamelutoiminto toimii käytännössä parhaiten monotonisten bassoäänten, kuten moottorin huminan tai rengasmelun vaimentamisessa. Äkilliset äänet ja korkeammat taajuudet pääsevät vastamelukuulokkeista edelleen läpi.
Mikä toimii parhaiten lentomatkoilla?
Tässä testissä kävi nopeasti ilmi, että lentokoneympäristössä vanhanaikaiset kuulokkeet toimivat yhä parhaiten. Langattomat kuulokkeet ovat kätevät työskennellessä tai laupungilla kävellessä. Kaikki lentoyhtiöt eivät salli langattomia kuulokkeita matkustamossa. Ja miten ne edes saisi yhdistettyä lentokoneen viihdejärjestelmään? Sama pulma tulee vastaan Lightning-liitännällä varustetuilla kuulokkeilla, sillä ne saa liitettyä iPhone 7 -kännykkään ongelmitta, muiden puhelinten kanssa on käytettävä adapteria. Jos onnistuukin saamaan adapterin ja liittämään kuulokkeet viihdejärjestelmään, ei siitä saa virtaa eikä vastamelutoiminto silloin toimi.
SONY MDR-EX750NA
Värikäs muttei virheetön
Nuorekas ulkonäkö ja reipas basso eivät kompensoi lukuisia puutteita.
LIBRATONE Q ADAPT IN-EAR
Tykkää musiikista mutta pelkää lentämistä
Hyvänkuuloiset ja mukavat kuulokkeet sopivat arkikäyttöön mutta eivät niinkään lentokoneeseen.
SENNHEISER CXC 700
Toimivaa vastamelua kömpelösti
Hyvä vastamelu on oiva startti, mutta Sennheiser ei pääse ihan maaliin.
JBL REFLECT AWARE
Urheilijalle vai reissaajalle?
JBL yrittää ujuttaa kaiken samoihin kuulokkeisiin, joten lopputuloksena ne eivät sovi täydellisesti mihinkään.
BOSE QUIETCONTROL 30
Hyvin tehty, huonosti suunniteltu
Vastamelukuulokkeet, jotka eivät toimi lentokoneen viihdejärjestelmässä – mitä järkeä?
B&O BEOPLAY H3 ANC
Ylellinen konservatiivi
Muotoilultaan ja käytettävyydeltään simppelit kuulokkeet, joissa on hyvä äänenlaatu ja kohtuullinen vastamelu.
AUDIO-TECHNICA ATH-ANC40BT
Tasapainoinen mutta mielipiteitä jakava
Jos vain ulkonäkö miellyttää ja hakusessa on neutraali soundi, voi Audio-Technica olla oikea valinta.