Yhä useammassa kännykässä ei ole enää kuulokeliitäntää, joten langattomien kuulokkeiden markkinat ovat räjähtäneet. Monet käyttävät nappikuulokkeita, mutta on heitäkin, jotka suosivat mieluummin vankkoja pantakuulokkeita, myös matkustaessaan. Pitkässä käytössä kuppien käyttäminen on mukavampaa, äänenlaatu on avoimempi ja soundi usein tasapainoisempi kuin napeilla. Niille, joille äänenlaatu on ykkösasia, ovat kuppikuulokkeet edelleen parempi valinta.
Olemme aiemmin testanneet langattomia kuulokkeita noin satasen hintaluokassa. Äänenlaatu on niissä oikein ok halvimpiin malleihin verrattuna. Tällä kertaa kuitenkin tuplasimme hintaluokan ja samalla odotuksemme laadun suhteen. Parilla sadalla saa parempaa laatua, miellyttävämpää istuvuutta, enemmän ominaisuuksia ja ennen kaikkea parempaa äänenlaatua. Tämä on mielestämme hyvä kompromissi niille, jotka eivät ole valmiita panostamaan oikein kalliisiin hifikuulokkeisiin mutta jotka haluavat kuitenkin laatua.
Ominaisuudet
Tässä hintaluokassa kuulokkeissa alkaa olla ominaisuuksia, joita halvimmista malleista ei todellakaan löydä. Usein ne tukevat tavallista Bluetoothia parempaa äänenlaatua. Varusteluun lukeutuu usein myös bassovahvistin tai taajuuskorjain, mieluusti äänen säätöön sopivan sovelluksen muodossa. Sovellukset mahdollistavat myös kuulokkeiden ohjelmistopäivitykset, jolloin saa käyttöön uusia ominaisuuksia, kuten puheohjauksen.
Havaitsimme, että nykyään on lähes mahdotonta löytää tämän hintaluokan kuulokkeita ilman vastamelua. Ominaisuus ei ole välttämätön vain lentomatkustajille, vaan kätevä myös meluisissa tiloissa työskenteleville. Vastamelusta on iloa myös jokapäiväisillä bussi- ja junamatkoilla. Tämän hintaluokan vastamelu ei ole yhtä tehokasta kuin kalliimmissa malleissa, mutta usein kohtuullinenkin vaimennus riittää, sillä kuuntelu on heti miellyttävämpää.
Testistä
Pyysimme valmistajilta testiin noin 150-200 euron hintaisia langattomia kuulokkeita. Arvioimme niiden rakenteen laadukkuutta ja kestävyyttä ja kuuntelimme niillä pitkiä aikoja, jotta saimme selville, kuinka mukavasti ne istuvat päässä. Kiinnitimme huomiota käytön helppouteen, esimerkiksi siihen, kuinka kätevästi napit löytyvät käsikopelolla. Yhdistimme kuulokkeet kännykkään ja testasimme äänenlaatua parhaalla siirtolaadulla. Soitimme erityylistä musiikkia parhaalla saatavilla olevalla laadulla. Äänenlaatu painoi kokonaisarvosanassa eniten.
Langattomien sanastoa
aptX – Algoritmi, joka siirtää ääntä pienemmällä bittimäärällä mutta pakkaamatta musiikkia liikaa. Hyödyllisyyden aste lienee makuasia, mutta ominaisuuden pitäisi parantaa äänenlaatua jonkin verran.
aptX HD – Uusin versio tarjoaa ”CD-levyä parempaa” äänenlaatua korkearesoluutioisella äänellä (48 kHz/24 bitin LPCM). Apple ei tue mitään aptX-muotoa.
AAC – Pakkausalgoritmi, joka tarjoaa MP3:a parempaa äänenlaatua samalla datamäärällä. Saatavilla sekä Android- että Apple-laitteisiin.
Bluetooth – Langattoman äänensiirron standardi. Huomaa, että korkeampi versionumero ei välttämättä tarkoita parempaa ääntä, vaan voi viitata vain useampiin ominaisuuksiin.
LDAC – Sonyn koodekki. Pakattu ääni pystyy siirtämään 96 kHz/24 bittiä nopeudella 990 kbit/s.
NFC – Near Field Communication. Tiedonsiirtotapa hyvin lyhyille etäisyyksille. Tässä yhteydessä NFC.tä käytetään kännykän ja kuulokkeiden yhdistämiseen ilman manuaalisia asetuksia.
Lue myös:
8 langatonta in-ear-kuuloketta
Audio-Technica ATH-M50xBT
Suosikin langaton versio
Audio-Technican M50-klassikkokuulokkeet ovat vihdoin saatavana langattomina. Onko se iloinen asia?
Kygo A6/500
Iso ääni pienistä kuulokkeista
Pienemmissä kuulokkeissa onkin äänikin usein pienempi. Mutta ei näissä.
JBL E65BTNC
Hillityt ja hyvänkuuloiset kuulokkeet
JBL tarjoaa kokonaisuudessaan hyvät kuulokkeet, joissa ei isoja vikoja ole.
Marshall Major 3 Bluetooth
Hei me rokataan taas
Rokeimmat langattomat kuulokkeet ovat taas täällä, mutta eroa entiseen on vaikea huomata.
Sony WH-H900N
Sony osuu oikeaan
Alennettu hinta tekee ylellisistä h.ear On 2 -kuulokkeista todellisen löydön.
Panasonic RP-HTX90N
Reteät retrokuulokkeet
Panasonicin ovat enemmän kodikkaat kuin kovikset niin ulkonäön kuin soundin puolesta.