Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

/ 17.10.2018 - 14:29
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Superlitteä näyttö. Tehokas prosessori ja näytönohjain. Laadukas. ScreenPad on hauska erikoisuus.
  • Näytönohjain ei ole ilmainen ja melkeinpä liian hyvä toimistokäyttöön. ScreenPad ei tee suurta eroa toimintaan. Akunkesto on lyhyt.

Aina kun lanseerataan uusi ja tyylikäs kannettava, kysytään toimituksessa: ”Tappaako tämä MacBookin?”

Ei, sitä Asus ZenBook Pro 15 UX580GE ei tee. Sen sijaan se jahtaa MacBookin kalliimpaa versiota, MacBook Pro -kannettavaa.

Ylellisenä mallina ZenBook Pro 15 on viimeistelty laadukkaasti. Kuori on alumiinia ja pinta hillitysti harjattu. Silkinhimmeä pinta on niin syvän sininen, että pitää tarkistaa paketin kyljestä, ettei se ole musta. Kuparinvärinen reunus kehys rikkoo tumman ilmeen tyylikkäästi.

ZenBook Pro 15 UX580 Product Photo 1C Deep Dive Blue 14 44036
Moitteettomasti muotoiltu ja viimeistelty. Kuva: Asus

Moitteeton tyyli jatkuu, kun avaa kannen. Suuri 15,6-tuumainen 4K-näyttö tarjoaa värikylläisen ja kirkkaan kuvan, jollaista on hinnasta riippumatta vaikea löytää vertaista. Asus ilmoittaa näytön toistavan Adoben RGB:n 100-prosenttisen oikein ja olevan myös Pantone-sertifioitu. Lomakuvia varten se voi olla vähän liioiteltua, mutta graafikot tuntevat olonsa kotoisaksi.

Näppäimistö on suuri, mukava ja valaistu. Näppäimissä on niin pitkä liikkumismatka kuin tämän paksuisella kannettavalla on mahdollista (1,5 mm). Erillistä numeronäppistä ei ole.

Lisänäyttö

ZenBook Pron erikoisuus on nimeltään ScreenPad – ohjauslevy omalla näytöllä. 5,5-tuumaisessa ohjauslevyssä on alasvetovalikko, joka tarjoaa monenlaisia vaihtoehtoja. Valikkoa käyttäessä levyyn syttyy valot, jolloin FHD-resoluution näyttö paljastuu.

ScreenPad-näyttöä voi käyttää päänäytön laajennuksena, mutta se voi myös elää omaa elämäänsä sovellusten kautta. Aluksi siinä on kalenteri, minilaskin ja Spotify, mutta ideana on kasvattaa sovellusten määrää ja näytön käyttökelpoisuutta itse.

Ylimääräinen näyttö ohjauslevyssä on hauska ominaisuus, joka hakkaa MacBook Pron Touch Padin. Mullistaako se kannettavien käytön, se jää nähtäväksi. Alkuun se tuntuu helpolta tempulta – mutta niin toisaalta ajattelin Applen esitellessä pienet ohjelmat puhelimessaan vuonna 2007. Jälkikäteen ajateltuna siinäkin oli paljon potentiaalia!

ZenBook Pro 15 UX580 Product Photo 1C Deep Dive Blue 17 44038
Ohjauslevyn oma näyttö on Asus ZenBook Pro 15:n erikoisuus. Kuva: Asus

Huippuluokan rautaa

Tyylikäs ulkonäkö ei kuitenkaan ole kannettavan ainoa vaatimus, vaan myös sisäpuolella on merkitystä. ZenBook 15:n prosessori on kahdeksannen sukupolven Intel Core i9 kuudella ytimellä ja 12 säikeellä sekä 4,6 GHz:n turboboostilla. Tehoja on siis mahtavasti. Asus on onneksi varustanut koneen kunnollisella näytönohjaimella, joka täydentää integroitua Intel Graphics UHD 630:a. Näytönohjain on GeForce GTX 1050 Ti 4 GB:n RAM-muistilla. Se voi tuntua tuhlaukselta koneessa, jolla ei pelata 3D-pelejä, mutta monet toimisto-ohjelmatkin hyötyvät Nvidian näytönohjaimen tehoista.

Tallennus hoituu SSD-levyn muodossa. ZenBook Pro 15 on saatavilla erilaisilla SSD-levyillä, joiden koko ja nopeus vaihtelevat. Testimallissamme oli 512 GB tallennustilaa. Varustelun pikkuherkuista mainittakoon sormenjälkilukija ja Harman/Kardonin säätämä ääni.

Benchmarkit

Kuusiytimisen Core i9-prosessorin ansiosta kone on valmis vaativiinkin tehtäviin. Geekbenchin tulos 22 905 pistettä (multicore) ja 5 370 (singlecore) varmistavat Asus ZenBook Pro 15 UX580GE:n paikan nopeimpana tietokoneena, joka on testipenkissämme tänä vuonna vieraillut! PC Mark 10 -testin tulos 4 739 ei ole ennätys (sitä pitää hallussaan MSi GS65 Stealth Thin), mutta on silti nopea.

Epätavallisempaa ultrabookille on, että ZenBook Pro 15 selviytyy Futuremarkin 3D-testeistä hienosti. 2437 pistettä 3DMark TimeSpy -testistä ja 6648 3DMark Fire Strike -testistä riittävät pelaamiseenkin. Varsinaiset pelikoneet saavat silti paremmat pisteet edullisemmassakin luokassa.

Yhdessä asiassa Asus on kuitenkin joutunut tekemään kompromissin, ja se on akku. Akun kokoa on jouduttu rajoittamaan varmaankin kannettavan oman painon ja koon vuoksi. PC Tools -akkutestissä kone kesti vaivaiset kaksi tuntia. Tavallinen käyttöaika on toki rankkaa testiä paljon pidempi. Jos työpäivä venyy pitkäksi ja täyttyy tapaamisista ja esityksistä, voi laturin mukana kantaminen olla välttämätöntä. Ja se on painava! Jos kannettavaa käyttää kuitenkin pöytäkoneen vaihtoehtoa, ei akunkesto ole niin tärkeää.

Kenelle ZenBook-malliston lippulaivamalli on sitten suunnattu? Useimmat päätynevät tärkeiden pomojen huoneisiin. Johdon lisäksi se sopii graafista työtä ja suoritustehoja vaativia töitä tekeville. Pelaaminenkin onnistuu erinomaisen näytönohjaimen ja mahtavan prosessorin ansiosta, vaikka se tuntuukin vähän samalta kuin osallistuisi ralliin Lamborghinilla. Sellaiseen se ei ole paras, mikä on vähän sääli. Jos tyytyy 4K-näyttöä heikompaan resoluutioon, niin saatavilla on neljäsosan halvempi FHD-näytöllä ja i7-prosessorilla varustettu versio.

Johtopäätökset

Asus ZenBook Pro 15 UX580GE:ssa on selvä johtaja-ainesta: huippumallin speksit ovat kunnossa lähes joka saralla, ja hinta vastaa laatua. Näyttö on värikylläinen ja terävä, näytönohjain on nopea ja ScreenPad hakkaa Applen TouchPadin tarjoamalla muutakin kuin numerovastauksia. 15-tuumainen näyttö toimii tietenkin myös kosketuksella. ZenBook Pro on luksusta tihkuva nautinto, joka ei suorituskyvyn huomioiden ole mitenkään ylihinnoiteltu.

Karakter
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Hillitty pelikannettava kohtuuhintaan

Pistimme näppimme peliin: suuri pelinäppäimistövertailu!

Saisiko olla ekstranäyttö?

Ääni & Kuva
Scroll to Top